• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pivo iz Srbije drugo najpopularnije na tržištu EU

Izvor MONDO/Agencije

Pivo iz Srbije je drugo najpopularnije na tržištu Evropske unije kada je reč o ukupnom uvozu piva iz zemalja van EU za 2017. godinu, pokazali su podaci evropske službe za statistiku Evrostat, objavljeni povodom Međunarodnog dana piva.

 Pivo iz Srbije drugo po popularnosti na tržištu Evropske unije Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

EU je prošle godine uvezla iz Srbije 48 miliona litara ili 12 odsto od ukupnog uvoza piva iz zemalja van 28-clanog bloka, dok su jedino ispred meksicka piva, buduci da je iz Meksika uvezeno 211 miliona litara, što je gotovo 52 odsto od ukupnog uvoza piva iz tržišta van EU.

Tek na trecem mestu je americko pivo (39 miliona litara ili 10 odsto), sledi belorusko pivo (23 miliona litara ili 6,0 odsto), kinesko (16 miliona litara ili 4,0 odsto), ukrajinsko (11 miliona litara ili 3,0 odsto) rusko (10 miliona litara ili 3,0 odsto) i tajlandsko pivo (devet miliona litara ili 2,0 odsto), prema podacima Evrostata.

EU je prošle godine proizvela 41 milijardu litara piva, što je za 2,5 milijardi litara više nego 2016. godine i odgovara proizvodnji od gotovo 81 litre po stanovniku.

Proizvedeno je i gotovo 900 miliona litara piva koje sadrži manje od 0,5 odsto alkohola ili je potpuno bez alkohola.

Obrnite turu piva veceras!

Cak dve trecine piva sa alkoholom u EU proizvodi se u šest clanica, a sa proizvodnjom od 8,1 milijarde litara (20 odsto od ukupne proizvodnje u EU), Nemacka je prošle godine bila vodeci proizvodac.

Iza Nemacke je Velika Britanija koja je proizvela 5,6 milijardi litara piva, Poljska cetiri milijarde, Holandija (3,9 milijardi litara), Španija 3,6 milijardi i Belgija 2,4 milijarde.

Holandija je bila vodeci izvoznik, buduci da je izvezla 1,9 milijardi litara piva sa alkoholom, a slede Nemacka sa 1,6 milijardi, Francuska sa 0,7 milijardi i Britanija sa 0,6 milijardi.

Glavna izvozna destinacija za pivo iz EU su SAD gde je 2017. izvezeno 1,1 milijarda litara piva, zatim slede Kina, koja je uvezla 520 miliona litara piva iz EU, Kanada, Južna Koreja, Rusija, Švajcarska, Australija i Tajvan.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dzoni

Izvozi se u Hrvatsku Jelen pivo je posebno popularno u Istočnoj Slavoniji pa i Lav.

kARaburma

Ziveli 🍻

Nebojsa

@kARaburma a gde ga to izvoze? Ja nigde u inostranstvu nisam video nase pivo...

special image