• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ECB ubrizgala na tržište 30 milijardi dolara

Evropska centralna banka ubrizgala je na tržište novca 30 milijardi dolara, u okviru zajedničke akcije sa još dve regionalne centrobanke, saopšteno je u Frankfurtu, gde se nalazi bančino sedište.

Evropska centralna banka (ECB) ubrizgala je na tržište novca 30 milijardi dolara, u okviru zajedničke akcije sa još dve regionalne centrobanke, saopšteno je u Frankfurtu, gde se nalazi bančino sedište.

U zajedničkoj intervenciji učestvovale su i centralne banke Velike Britanije i Švajcarske, na osnovu ranije postignutog dogovora, o recipročnom valutnom aranžmanu, sa američkom Upravom federalnih rezervi (Fed).

"Centralne banke će nastaviti da rade zajedno i pripremiće se i za preduzimanje budućih akcija, ukoliko bude potrebno, zbog tekuće krize likvidnosti na kreditnom tržištu", ističe se u saopštenju ECB koje je prenela agencija DPA.

ECB je zajedno sa Fed - om i drugim moćnim centralnim bankama ubacila, tokom proteklih desetak dana, na kreditno tržište više od 500 milijardi dolara da bi smirila sve nestabilniju situaciju na finansijskim berzama i popravila veoma slab kreditni potencijal finansijskih organizacija, prenosi agencija Blumberg.

Uprkos današnjoj združenoj akciji ECB, Banke Engleske i Banke Švajcarske, cene akcija, uključujući i hartije najzanačajnijih banaka, na londonskoj berzi jutros su, prilikom početnih transakcija, osetno pojeftinile, u rasponu od 0,9 doc 4,3 odsto, u odnosu na jučerašnji zaključni nivo.

Glavni indeksi akcija na njujorškom Volstritu su, međutim, noćas uvećani, u rasponu od 1,43 do 1,97 procenata, nakon što je saopšteno da su se predsednik SAD Džordž Buš i prvaci američkog Kongresa, uglavnom složili oko hitnih mera koje treba preduzeti da bi se realizovao ranije pripremljeni vladin plan za spasavanje ugroženih domaćih finansijskih kompanija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image