• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubav na poslu, da ili ne?

Da li emotivne veze na poslu doprinose radnoj atmosferi ili je remete, dilema je koja već dugo "provejava" u mnogim firmama.

Da li emotivne veze na poslu doprinose radnoj atmosferi ili je remete, dilema je koja već dugo "provejava" u mnogim firmama.

To ni ne čudi kada se zna da na poslu ljudi provode najmanje osam sati dnevno, a u nedostatku vremena, za sebe i prijatelje, za partnere biraju one koji su im „na oku“ - kolege iz kancelarije ili fabričkog pogona.

Svesni da bi „zagrebali“ u narušavanje ljudskih prava, poslodavci nisu, bar zasad, zabranili veze i brakove među zaposlenima, ali u mnogim firmama postoji nepisano pravilo da takvi odnosi nisu baš preporučljivi.

Ima, međutim, i preduzeća u kojima su se radnici toliko „umrežili“ da su skoro svi u međusobnim rodbinskim odnosima!

Najčešća zamerka protivnika ovakvih emotivnih veza je da su učesnici manje efikasni na poslu i da tako narušavaju radnu atmosferu. Oni koji odobravaju ovakve veze smatraju da je bračnim i ostalim partnerima koji rade u istoj firmi više stalo do njenog napretka, jer im je jedini izvor prihoda.

Psiholog Prvoslav Plavšić kaže da ovakve stvari ne treba regulisati pravilnicima i da su veze sa kolegama normalna stvar, koju niko ne može i ne sme da zabrani.

Da je takvih slučajeva, ipak, bilo svedoči drastičan primer iz Elektrodistribucije od pre nekoliko godina, kada je direktor ove firme, kada je saznao za vezu između vozača i pravnice, šofera po kazni prebacio iz Beograda u Obrenovac.

Pričalo se i da su na televiziji Košava zabranjene ljubavne veze između zaposlenih, ali u ovoj kući kažu da se više i ne sećaju da je takvo pravilo ikada postojalo. Na drugoj strani, u preduzeću „Metalac“ u Gornjem Milanovcu smatraju da je nedopustivo da neko ograničava slobodu izbora partnera.

"Potpuno su besmislene takve zabrane u zemlji u kojoj natalitet svakog dana opada ", tvrdi Nadica Vujić-Mitrović, šef marketinga u "Metalcu“.

"Nemam statističke podatke, ali znam da u našoj firmi ima mnogo brakova među kolegama, pa čak i njihova deca rade kod nas. Produktivnost rada ne meri se po odnosima među zaposlenima, već planovi, poslovna politika i poslovna kultura preduzeća. Imamo čak i fond za stimulisanje naših kadrova da osnivaju porodice i da rađaju decu, a naravno da im se ne mešamo s kim će stupiti u bračnu zajednicu", navodi Nadica.

Ni trgovci očigledno nisu „imuni“ na čari kolega suprotnog pola. U „Jabuci“ svi blagonaklono gledaju na zaljubljene parove unutar preduzeća. Kažu da je to slobodna volja zaposlenih i da niko nema prava da ih u tome ograničava.

"Trećinu dana provodimo na poslu", priča Milena Radulović, šef marketinga „Jabuke“. "Gde mladi trgovci mogu da nađu partnera, ako ne na poslu ili preko preporuke prijatelja. U našoj kući rade i bračni parovi i mladi koji se zabavljaju. Ako njihova veza ne ometa proces rada, nema nikakvih prepreka da se vole. U današnje vreme imamo milion ograničenja, zar da zabranimo i ljubav", kaže ona za Novosti.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image