• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro nova, "piccola Alitalia"

Italijanska aviokompanija "Alitalija" ponovo će poleteti kao mali avioprevoznik za nekoliko nedelja, pošto je sindikat pilota pristao na plan da kompaniju kupi grupa italijanskih investitora.

Italijanska aviokompanija "Alitalija" (Alitalia) ponovo će poleteti kao mali avioprevoznik za nekoliko nedelja, rekao je zvaničnik italijanske vlade nakon što je sindikat pilota pristao na plan da kompaniju kupi grupa italijanskih investitora.

Sporazum s pilotoma postignut je uz posredovanje vlade i smatra se velikom pobedom premijera Silvija Berluskonija koji je u predizbornoj kampanji obećao da će spasiti "Alitaliju" od dugova i gubitaka, kao i da kompanija neće biti prodata strancima.

Piloti su se ranije protivili prodaji kompanije prema sporazumu koji podrazumeva smanjenje kompanije, kao i smanjenje broja zaposlenih.

Potrebna je još saglasnost sindikata članova posade, a pregovori su zakazani za ponedeljak. Vladini i sindikalni zvaničnici, međutim, sugerišu da je plan za spas "Alitalije" dobio kritičnu podršku potrebnu za prodaju kompanije investitorima.

"Uz sporazum s pilotima, uveren sam da će (nova 'Alitlija') uskoro moći da poleti", rekao je italijanski ministar za infrastrukturu Altero Mateoli.

Prema planu, italijanski konzorcijum CAI dobiće najprofitabilnije delove "Alitalije" i ponovo pokrenuti kompaniju s injekcijom svežeg kapitala.

Mateoli je rekao da bi avioprevoznik mogao da poleti do 15. oktobra.

Italijanska administracija za civilne letove ENAC upozorila je da će biti teško izvesti tako brzu reorganizaciju, a uzdržanost je izrazio i ministar za rad Mauricio Sakoni koji je upozorio da ima još dosta problema da se reši.

Ostaje takođe pitanje kojeg će stranog partenera CAI uključiti u projekat nove "Alitalije".

Predstavnici nemačkog avioprevoznika "Lufthanza" (Lufthansa) sastali su se u petak s sindikatima "Alitalije" da razgovaraju o preuzimanju manjinskih akcija, a "Er Frans-KLM" (Air France-KLM) takođe je saopštio da je spreman da investira u restrukturiranu "Alitaliju" s manjinskim ulozima.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image