• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pojeftinila, finansijska kriza se širi

Sirova nafta je na svetskim berzama pojeftinila za više od tri dolara po barelu usled jačanja američke valute, kao i znakova da se finansijska kriza širi iz SAD na Evropu.

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila za više od tri dolara po barelu usled jačanja američke valute, kao i znakova da se finansijska kriza širi iz SAD na Evropu.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 3,55 dolara, na 103,34 dolara po barelu, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila 3,36 dolara, na 100,18 dolara za barel, preneo je Rojters.

Vlade Belgije, Holandije i Luksemburga su se angažovale u pokušaju spasavanja belgijsko-holandske bankarske grupacije "Fortis", Britanija je nacionalizovala banku "Bredford end Bingli", dok se u Vašingtonu američki Kongres sprema da glasa o 700 milijardi dolara vrednom planu vlade za spasavanje ugroženih domaćih banaka.

Evro je danas izgubio dva odsto na vrednosti u odnosu na dolar usled toga što se finansijska kriza proširila izvan granica SAD. Američka valuta je ojačala nakon što se pokazalo da bi plan spasavanja finansijskog sektora uskoro mogao da bude prihvaćen.

Američki kongresmeni iz redova Republikanske i Demokratske stranke su juče saopštili da su postigli sporazum o vladinom ekonomskom paketu, ali je i dalje neizvesno da li će njegova primena moći da povrati poljuljano poverenje u tržište i spreči pad u duboku recesiju.

"Iz perspektive tržišta sirovina, najveća zabrinutost vlada oko toga u kojoj meri se američki virus finansijske krize širi po svetu, a posebno na Kinu", navodi se u saopštenju "Dojče banke".

Pad tražnje nafte u SAD i drugim razvijenim zemljama je doprineo je da taj energent značajno pojeftini u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel ostvaren u julu.

Tržišni analitičari upozoravaju da će sve brojniji pokazatelji usporavanja privrednog rasta u SAD, Evropi i Japanu i dalje izazivati pad cene osnovne energetske sirovine, prenosi agencija Blumberg.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image