• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsednik: Da vratimo život u Banat

Izvor MONDO/Agencije

Sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjaninu potpisan je danas u tom gradu, a ceremoniji je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vraćamo život i nadu Banatu, da bude bogat, da Srbija dalje napreduje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić po potpisivanju sporazuma.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo dolaskom kineskog investitora i istakao da će, ako za 25 dana u Kini potpiše i ugovor o toj investiciji sa predsednikom Kine Si Đinpingom, Zrenjanin ali i ceo Banat moći da se raduju.

Predsednik je podsetio da su u trci za kinesku investiciju bile i Poljska i Češka, ali da je na kraju Srbija uspela da privuče kineskog investitora.

"Borili smo se iz dana u dan. Rekao sam da će imati najpovoljnije uslove i da dođu u srednji Banat. Hoćemo da vratimo, život, nadu, da Banat bude bogat", rekao je Vučić.
On je naglasio da će sa tom kompanijom doći i veliki broj dobavljača, kompanija koje sarađuju sa "Shandong Linglong-om", a jedna od njih je kompanija koja se bavi proizvodnjom cinka, čiji predstavnik je takođe prisustvovao danas potpisivanju sporazuma za fabriku guma.

"Izabrali su lokaciju ovde u Zrenjaninu, pa će oni u Zrenjaninu još 500 ljudi da zaposle", rekao je predsednik i ukazao da je reč o kompaniji koja drži 20 odsto svetske proizvodnje cinka.

Sporazum su danas potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo današnjeg sporazuma o izgradnji fabrike guma Shandong Linglong u Zrenjaninu, i poručio da će biti još više kineskih investiicja u Srbiji.

"Ja sam čvrsto uveren da će vise kineskih kompanija da dolaze da investiraju u Srbiju. Budite uvereni šta sam vam rekao, zapamtite, doći će još više kineskih investiicja?, rekao je Mančang i dodao da će investicija biti realizovana zahvaljujući "otvorenosti, sposobnosti, efikasnosti našeg prijatelja, predsednika Vučića."

On je dodao da kineska kompanija izgardnjom fabrike učestvuje u projektu kineskog presednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put."

Za izgradnju pogona u Zrenjaninu, Grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Kako je Tanjug ranije najavio, kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma "Šandong Linglong" planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj "Šandong Linglonga" u inostranstvu.

Srbija i Kina rekonstruišu prugu Beograd - Niš

Ta kompanija u dokumentu podnetom Ssangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

"Šandong Linglong" odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije "Linglong tajer" je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svetlana

Kinezi prepoznali dobre uslove za poslovanje.

Nemanja

Kinezi dosta investiraju kod nas u zemlju znaju da je dobro.

Luka

Ovolika investicija i 1500 novih radnih mesta ce svakako pomoci u ekonomskom oporavku i Banata i Srbije.

special image