• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz budžeta 60 miliona evra za stranke i crkve

Srbija je u 2007. godini izdvojila 60 miliona evra za finansiranje političkih stranaka, verskih zajednica, sportskih udruženja i nevladinih organizacija, pokazali su rezultati analize o budžetskim dotacijama.

Srbija je u 2007. godini izdvojila 60 miliona evra za finansiranje političkih stranaka, verskih zajednica, sportskih udruženja i nevladinih organizacija, pokazali su rezultati analize o budžetskim dotacijama.

U izradi analize, koja je predstavljena danas u Beogradu, učestvovali su Centar za razvoj neprofitnog sektora, organizacija Transparentnost Srbija (TS) i osam partnerskih organizacija.

Direktorka Centra za razvoj neprofitnog sektora Jasna Filipović objasnila da se analiza odnosila na budžetsku liniju 481 budžeta Srbije, iz koje se finansiraju političke stranke, verske zajednice sportska udruženja i ostale nevladine organizacije i koja je "svake godine sve veća" .

"Ona (budžetska linija) je u 2007. godini, koja je bila predmet naše analize, iznosila 0,67 odsto budžeta Srbije. Kada pogledate broj koji počinje sa nulom, onda kažete da to i nije neko veliko izdvajanje.
Međutim, ovde se radi o 60 miliona evra", objasnila je ona.

Filipovićeva je rekla da je 12 ministarstva imalo izdvajanja u okviru te budžetske linije.

Analiza je pokazala da nema kriterejuma na osnovu koga država dodeljuje sredstva po toj liniji, kao i da se dodeljuju na osnovu različitih zakonskih regulativa koja su i iz devedesetih godina prošlog veka.

Filipovićeva je dodala da ministarstva često ne raspisuju konkurse za dodelu sredstava.

Ona je ocenila da se na ovaj način finansiraju udruženja, a ne projekti i da se teško može saznati kakvu korist krajnji korisnik ima od projekata.

Filipovićeva je kazala da se zalaže za razdvajanje sredstava iz te budžetske linije za četiri grupe korisnika, transparentnost dodele sredstava, objavljivanje konkursa i za postojanje jasnih kriterijuma.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je tokom analize uočeno da su sa ove budžetske linije isplaćivani i neki korisnici budžeta, što ne bi smelo da se događa.

"Primečivali smo da je novac bio obezbeđen u budžetu, da se nije znalo za šta je namenjen, da su aktivnosti ostale nerealizovane i da se ponovo u budžetu za narednu godinu pojavljuju takve dotacije.
Konkursi su bili retkost...", kazao je on.

"Iz budžeta je izdvojeno oko 3.617.000.696 dinara, a iz dodatnih prihodna organa 1.738.486.000 što ukupno daje 5.355.486.970 (5,3
milijarde) dinara planiranih rashoda. Od toga je utrošeno 88,46 odsto", kazao je Nenadić.

Ukazao je da se iz predloga Završnog računa za 2007. godinu može videti da su i neka ministarstva koja nisu u odobrenom budžetu imala stavku iz linije 481 kasnije iskoristila sredstva iz te stavke.

Nenadić je kazao da je TS učestvovala u analizi jer je "monitoring budžeta veoma važan", bez obzira da li ga sprovode nevladine organizacije ili za to zadužene državne institucije.

On je kazao da je drugi razlog jer su neki aspekti budžetske linije 481 u tesnoj vezi sa primenom pojedinih anikorupcijskih zakona.

Nenadić je kazao da su sva ministarstva pružila tražene podatke, osim Službe za ljudska i manjinska prava (koja je u međunvremenu prestala da postoji).

(Beta)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image