• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez obzira na krizu, firme traže menadžere

Uprkos posledicama kreditne krize i viših cena energije, goriva i hrane, potražnja za menadžerima i profesionalcima i dalje je visoka, pokazalo je istraživanje Global snepšota, internacionalne agencije za zapošljavanje kompanije Antal.

Uprkos posledicama kreditne krize i viših cena energije, goriva i hrane, potražnja za menadžerima i profesionalcima i dalje je visoka, pokazalo je istraživanje Global snepšota, internacionalne agencije za zapošljavanje kompanije Antal.

Istraživanje je obuhvatilo oko 1.500 kompanija u zapadnoj i istočnoj Evropi, Africi, Indiji i Kini, s pitanjima: da li zapošljavaju menadžere, nameravaju li da ih prime u predstojećem tromeseču, kao i otpuštaju li zaposlene i nameravaju li da to uskoro učine, prenosi "Večerni.hr".

U srednjoj i istočnoj Evropi tržišta rada izgledaju vrlo pozitivno. U Poljskoj 93 odsto kompanija aktivno zapošljava menadžere, u Bugarskoj 89 osto i u Mađarskoj 74 procenata. U Hrvatskoj su brojke bile niže, pa je 41 odsto kompanija trenutno tražilo nove manadžere, a 55 odsto je nameravalo da to učini u sledećem tromesečju.

Što se tiče zapadne Evrope, u Nemačkoj 57 odsto kompanija trenutno želi nekoga zaposliti, a 64 odsto namerava da to učini u idućem kvartalu, dok u Italiji preko 70 odsto traži nekoga i namerava da zaposli u sledeća tri meseca.

U Španijij je slika manje pozitivna. Iako 63 odsto ispitanih španskih kompanija prima nove ljude, pogoršanje stanja ekonomije i usporen rast BDP-a verovatni su razlozi da postotak pada na 50 odsto za sledeće tromesečje.

U Velikoj Britaniji istraživanje je potvrdilo percepciju da se pogoršanje ekonomskih aktivnosti odražava na potražnju za profesionalnim i manadžerskim kadrom – samo 31 odsto poslodavaca prima ljude. Ipak, poslodavci relativno pozitivno gledaju u budućnost pa planiraju da povećaju zapošljavanje ka kraju godine – 48 odsto namerava da zapošljava u sljedećem kvartalu. Dok sektori poput građevinarstva, trgovine nekretninama i finansijskih usluga prolaze kroz krizu, kompanije u drugim područjima kao telekomunikacijama i tehnologiji optimistične su u pogledu zapošljavanja.

U Indiji su stope zapošljavanja posebno visoke – čak i do 100 odsto u sektoru građevinskih materijala, 95 odsto na tržištu nekretnina i 82 odsto u proizvodnji robe široke potrošnje. Samo bankarski sektor smanjio je potražnju za zaposlenima, pa je tako samo 30 odsto ispitanih financijskih institucija trenuto zapošljavalo, iako 60 odsto njih očekuje zapošljavati osobe u idućem kvartalu.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image