• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor se ubio da ne bi otpuštao radnike

Direktor jedne češke tekstilne fabrike sebi je prostrelio glavu da ne bi zbog svetske krize otpuštao radnike.

Direktor jedne češke tekstilne fabrike sebi je prostrelio glavu da ne bi zbog svetske krize otpuštao radnike.

Milan Mladek (45) je u ponedeljak ujutro izvršio samoubistvo u samoj fabrici Hibler u mestu Semili u istočnoj Češkoj i proterao je sebi metak kroz čelo, pošto je ta manja tekstilna fabrika morala od oktobra da otpusti oko 100 radnika.

Policija je potvrdila da je reč o samoubistvu, piše "Pravo".

Svetska finansijska kriza i recesija koja se približava zapadnoj Evropi a već je pogodila Irsku, uz precenjene srednjeevropske monete, pre svega češku krunu i poljski zlot i usporavanje privrednog rasta u novoj Evropi, dovešće do povećanja nezaposlenosti, očekuju analitičari u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

U Poljskoj je prvi put u poslednjih pet godina porastao broj masovnijih otpuštanja u preduzećima a 147 preduzeća najavilo je da će nastojati da do kraja godine smanji broj zaposlenih za ukupno oko 10.000. U tim planovima prednjače velika državna preduzeća.

Hiljade radnika ostaće na ulici i u primorju, pošto je prema nezvaničnim informacijama koje danas objavljuju poljski mediji Evropska komisija odbila plan poljske vlade za restrukturizaciju brodogradilišta u Gdinji i Gdanjsku.

Brodogradilišta će morati da vrate pomoć koju im je ranije odobrila država i niko ne vidi način na koji bi mogli da izbegnu stečaj.

Dnevnik "Polska" u današnjem izdanju procenio je da bi zajedno sa radnicima brodogradilišta bez posla moglo da ostane oko 70.000 Poljaka.

Stopa nezaposlenosti u Poljskoj trenutno se kreće oko 9,4 odsto, ali uz ogromne razlike u regionima.

Dok veliki gradovi, kao što je Varšava, Poznanj ili aglomeracija Gdanjsk-Sopot-Gdinja praktično ne znaju šta je nezaposlenost jer se kreće od 1,7 odsto u Poznanju do 2,3 odsto u Varšavi u nekim istočnim seoskim opštinama Poljske nezaposlenost dostiže i 29 odsto.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image