• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić:Kriza bez direktnih efekata po Srbiju

Potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Mlađan Dinkić ocenili su danas u Nišu da globalna finansijska i ekonomska kriza, zahvaljujući intervenciji američke vlade, neće imati direktne negativne efekte u Srbiji.

Potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Mlađan Dinkić ocenili su danas u Nišu da globalna finansijska i ekonomska kriza, zahvaljujući intervenciji američke vlade, neće imati direktne negativne efekte u Srbiji.

"Očekujem da će kriza biti sanirana pre nego što bi se ti negativni efekti odrazili na našu zemlju", kazao je Đelić novinarima i naveo da su finansije povezane i da kriza na jednom kraju sveta izaziva posledice na svakoj tački.

On je rekao da "nisu u pravu oni koji kažu da je SAD to i zaslužila", jer, kako je naveo, "ako bude loše njima, moglo bi da bude loše i nama".

"Ono što je naša sreća u ovoj ekonomskoj svetskoj nesreći jeste činjenica da je naša centralna banka bila mnogo rigoroznija od američke centralne banke", rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio da je greška američke centralne banke bila ta što je dozvolila da takve finasijske institucije rade bez nadzora i najavio da će predložiti guverneru NBS i ministru finansija da sve finansijske institucije, osim komercijalnih banaka, budu stavljene pod superviziju centralne banke, uključujući i investicione fondove.

"Kukali su naši bankari zašto su visoke stope obavezne rezerve, kukali su pojedini finansijski stručnjaci zašto Srbija ne dozvoli osnivanje filijala stranih banka nego moraju to biti posebna pravna lica, ali to nas je upravo sada spasilo, jer smo potpuno nezavisni od tokova kapitala stranih banaka", kazao je Dinkić.

On je naveo da su se naše domaće banke za veće investicije pozajmljivale kod svojih matica i da će to "u izvesnom smislu izazvati trzavice".

"Intervencija američke vlade od neverovatnih 700 milijardi dolara psihološki će, pre svega, stabilizovati berzu", ocenio je Dinkić i dodao da su institucije, koje su u Americi krahirale, u Srbiji tek u začetku.

Đelić i Dinkić prisustvovali su u Nišu prvom "Niškom investicionom forumu", najavljujući da će se taj grad, posle Kragujevca, naći u središtu pažnje Vlade Srbije u pogledu privrednog i infrastrukturnog razvoja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image