• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgradnja Južnog toka odlaže se na dve godine

Puštanje u opticaj gasovoda Južni tok, kapaciteta 31 milijardu kubnih metara godišnje, moglo bi da kasni najmanje dve godine, piše danas moskovski ekonomski dnevnik Vedomosti.

Puštanje u opticaj gasovoda Južni tok, kapaciteta 31 milijardu kubnih metara godišnje, moglo bi da kasni najmanje dve godine, piše danas moskovski ekonomski dnevnik Vedomosti.

List piše da je šef uprave Gasproma Aleksej Miler najavio još u januaru da će eksploatacija Južnog toka početi 2013. godine i da je ocenio taj rok "realnim".

Ali, dnevnik navodi da se prema Gaspromovom Planu generalnog razvoja gasnog sektora do 2030, čiju kopiju poseduje, početak eksploatacije odlaže na najmanje dve godine i da su periodi etapnog uvođenja gasovoda planirani za 2015-2024.

U tom dokumentu je prvi put pomenut i projektovani kapacitet od 31 milijardu kubnih metara godišnje, ističe list. Tim dokumentom, rokovi početka eksploatacije drugog velikog projekta, Severnog toka, fiksirani su za kasniji period - najpre je bio plan da se završi do 2010. godine, a novi rok je 2011. godina, navodi dnevnik.

"Rokovi uvođenja perspektivnih objekata (uključujući Južni tok), određivaće se u zavisnosti od situacije u spoljnim i unutrašnjim tržištima, državne politike u toj oblasti, kretanja cene metala i drugih faktora", prenosi list detalje dokumenta.

Vedomosti dalje pišu, pozivajući se na neimenovanog predstavnika Gasproma, da će tačan početak eksploatacije biti određen tek posle izrade tehničke dokumentacije.

Tu dokumentaciju za sve delove na teritorijama raznih država Gasprom namerava da pripremi do trećeg kvartala 2009. godine, dodaje list.

Rokovi će, takođe, zavisiti od uspeha pregovora o trasi gasovoda, od obima gasa koji se transportuje preko teritorija zemalja učesnica, kao i od principa uprave zajedničkim preduzećima, koja se osnivaju radi izgradnje i eksploatacije gasovoda, dodao je taj predstavnik Gasproma.

Vedomosti citiraju i moskovske analitičare koji kažu da svaka godina odlaganja može da poveća cenu projekta pet do deset odsto, kao i da su prve procene o izgradnji gasovoda bile neralne, te da će izgradnja trajati pet do sedam godina.

Da bi se Južni tok pustio u eksploataciju, još treba izgraditi i oko 2.400 kilometara gasovoda na teritoriji Rusije, prenosi list sadržaj dokumenta i napominje da nije jasno od kojih će bušotina krenuti.

Raniji planovi za Južni tok su se po rokovima podudarali sa konkuretskim projektom Nabuko. Nabuko ima šansu da prvi osvoji centralnoevropsko tržište i tada će Gasprom morati da prepravi planove o puštanju u pogon Južnog toka, smatra analitičar Konstantin Čerpanov.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image