• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi ulažu milijardu dolara u Zrenjanin

Izvor MONDO/Agencije

Šandong Linglong u aprilu 2019. počinje izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, u kojoj će biti posla za više od 1.200 ljudi, dogovoreno u Pekingu.

 Kina - Potpisan sporazum, skoro milijardu dolara za Zrenjanin Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prvog dana posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, tokom koje će biti potpisan specijalni paket ekonomskih sporazuma i ugovora vredan više od 3 milijarde dolara, u Pekingu je verifikovan sporazum o strateškom partnerstvu Vlade Srbije i kompanije Šandong linglong.

Prema memorandumu koji je potpisao ministar finansija, Siniša Mali, globalni gigant u proizvodnji automobilskih guma u martu počinje da grad fabriku u Zrenjaninu, javlja RT Vojvodine.

U aprilu naredne godine očekuje se start investicije vredne 995 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Dogovor je potpisan u okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Letnjem ekonomskom forumu.

"Investiranje" u kredit: Gde idu kineske 3,2 mlrd €

Vučić je istakao da će sporazum sa Šandong Linglongom promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

"Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara sa Šangdong Lingdongom, njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin", rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak Šandong Linglonga u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Istorijske vesti!

Radica

Odusevim se kad procitam tako nesto...Jasno je da Srbija veoma napreduje...I da su Kinezi videli kakva je nasa zemlja napredna postala

Beti

Sami iznosi novca govore koliko se ulaze u nase proizvodne pogone.

special image