• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Veliki i važan dan za građane Srbije"

Izvor MONDO/Agencije

U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma.


Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, a memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

Memorandumi, protokoli, dogovori...

Ministar Mali je takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije, kao i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung. Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

"Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će starteški sa Vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije, prizvodnja guma, nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara.

Kinezi ulažu milijardu dolara u Zrenjanin

"To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da prodnađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u Zrenjanin", objasnio je Mali.

Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

"To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije", naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po ekonomskom rastu za prvih šest meseci 2018. godine, i da sa ovakvim investicijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi.

Komentari 60

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Novica

Saradjivali smo sa Kinom a saradnju cemo i nastaviti!

Lela

Veoma lepa vest! Stizu investicije!!!

Boki

Dan je veoma bitan za Srbiju...Drago nam je zbog ovog velikog uspeha.

special image