• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolike državne plate sad "donosi" MMF?

Izvor MONDO/Tanjug

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije sastaće se danas u Beogradu povodom prvog razmatranja sprovođenja novog programa saradnje. Na stolu povećanje državnih plata.

 Beograd - Razgovori delegacija MMF i Srbije Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

O programu podrške Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), kako je najavljeno iz Vlade Srbije, razgovaraće delegacija MMF koju predvodi Džejms Ruf sa predstavnici NBS i Vlade.

Teme razgovora biće stanje u javnim finansijama i planiranje budžeta za 2019. godinu, kao i strukturne reforme. Na stolu je najvažniije pitanje za javnosti - koliko će porasti plate koje isplaćuje država.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla i da svi pokazatelji govore da je realno da se sa MMF-om u sadašnjim pregovorima dogovori povećanje plata u javnom sektoru.

"Imamo gotovo najviši rast BDP-a, iznad nas je jedino Poljska. Srpska ekonomija i finansije danas izgledaju potpuno drugačije i stabilno", istakla je Mihajlovićeva.

Ona kaže da će njeno ministarstvo sa MMF-om razgovarati i o kapitalnim izdacima i infrastrukturnim projektima.

"Građevina je najviše doprinela tome da danas imamo rast BDP-a. Nas čekaju novi auto-putevi i o tome najčešće razgovaramo sa MMF-om", napominje ministarka.

Ona je dodala da Ministarstvo građevinarstva 98 odsto budžeta troši na kapitalne projekte.

"Što se kapitalnih projekata tiče, Srbija je na dobrom putu. Očekuje se da efikasnost i drugih ministarstava u oblasti kapitalnih investicija bude bolji", ističe Mihajlovićeva.

Misija MMF-a će boraviti u Srbiji do 4. oktobra, a danas će se sastati sa ministrom finansija Sinišom Malim. Narednih dana predviđeni su razgovori sa predstavnicima drugih ministarstava i Narodne banke Srbije.

MMF: Srbija privukla najviše investicija u regionu

Očekuje se da će biti usaglašeni stavovi predstavnika Vlade Srbije i MMF-a o povećanju penzija i plata u javnom sektoru.

MMF-a je jula ove godine Srbiji odobrio novi program saradnje (PCI) koji je savetodavne prirode, nazvana čuvarkuća, na period od 30 meseci.

Cilj progrаmа je, kako je tada saopšteno, održаvаnje mаkroekonomske i finаnsijske stаbilnosti i nаstаvаk strukturnih i institucionаlnih reformi zа podsticаnje bržeg i sveobuhvаtnog rаstа, stvаrаnjа novih rаdnih mestа i poboljšаnjа životnog stаndаrda.

Tagovi

Komentari 185

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Nikad veće

Mina

A šta sa platama u privatnim kompanijama?Za državne,oni su još u dvadesetom veku...

Sova

Ne treba nam Vlada, imamo MMF koji sve odlučuje!

special image