• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ste radili na Dan dostojanstvenog rada?

Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio je 7. oktobar Svetski dan dostojanstvenog rada. Kako je na skupu održanom u Domu sindikata u Beogradu kazao predsednik SSS Srbije Ljubosav Orbović, ideju "dostojanstvenog rada" prva je inicirala Međunarodna organizacija rada (MOP) 1999. godine. a SSS Srbije intenzivno radi na njenom promovisanju.

Savez samostalnih sindikata (SSS) Srbije obeležio je 7. oktobar Svetski dan dostojanstvenog rada.

Kako je na skupu održanom u Domu sindikata u Beogradu kazao predsednik SSS Srbije Ljubosav Orbović, ideju "dostojanstvenog rada" prva je inicirala Međunarodna organizacija rada (MOP) 1999. godine. a SSS Srbije intenzivno radi na njenom promovisanju.

Orbović je kazao da su osnovne komponente dostojanstvenog rada: zapošljavanje, prava zaposlenih, zaštita i socijalni dijalog.

"Dostojanstveni rad se zasniva na uverenju da su sve ove četiri komponente potrebne za stvaranje najbolje perspektive za socijalni napredak i razvoj", kazao je Orbović.

On je dodao da zapošljavanje znači pristojan prihod koji omogućava dostojanstveni životni standard, jednak tretman i prilike za sve, dobre uslove rada, kao i zdravlje i bezbednost na radu, ali i mogućnost ličnog razvoja.

Prema njegovim rečima, prava zaposlenih podrzaumevaju slobodu organizovanja, izražavanja, pravo na kolektivno pregovaranje, kao i zabranu diskriminacije, prinudnog rada i zloupotrebu dečijeg rada.

Socijalna zaštita naglašava važne veze između produktivnog zaposlenja i sigurnosti za one koji iz bilo kog razloga nisu zaposleni, zaštitu od gubitka ili smanjenja prihoda zbog nezaposlenosti, povreda, materinstva ili starosti, kao i pravedno društvo, kazao je Orbović.

On je dodao da socijalni dijalog podrazumeva da radnici i poslodavci imaju pravo i način da budu predstavljeni kroz svoje organizacije, da postoje institucije u kojima se konflikti rešavaju, naglašavajući da se najbolja i najtrajnija rešenja postižu kroz saradnju.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image