• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner: Kurs se smiruje

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je srednji kurs evra na međubankarskom deviznom tržištu trenutno između 80,3 i 80,35 dinara i da, za sada, nema potrebe da centralna banka interveniše.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je srednji kurs evra na međubankarskom deviznom tržištu trenutno između 80,3 i 80,35 dinara i da, za sada, nema potrebe da centralna banka interveniše.

Ubeđeni smo da će tako biti i do kraja dana, ali, ako zatreba, NBS je spremna da interveniše, kao što je to učinila i u utroak, izjavio je Jelašić novinarima.

Vidi se da dolazi do jednog značajnog smirivanja kursa, kazao je guverner, ističući da to što se dešava u Srbiji "nije nekakvo iskakanje iz onoga što se dešava u regionu".

"Ono što se desilo u Srbiji u ponedeljak nije nekakvo iskakanje iz onoga što se dešava u regionu, sličnih stvari bilo je i u Mađarskoj, Rumuniji, Poljskoj. To je bio takav dan, ali na dugi rok mi ćemo imati stabilnu valutu", objasnio je Jelašić.

Dinar je u sredu dodatno oslabio prema evru za 86 para, tako da je zvanični srednji kurs evra 80,0352 dinara.

Poslednji put srednji kurs evra bio je iznad 80 dinara krajem juna.

Kurs evra u utorak bio je 79,1725 dinara, što znači da je dinar u sredu oslabio za 1,1 odsto, a domaća valuta je od petka oslabila prema evru za 4,3 odsto.

NBS je u utorak intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom deset miliona evra kako bi predupredila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, za razliku od ponedeljka kada je prodala 40 miliona evra.

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kazao je agenciji Beta da je evro poslednji put bio iznad 80 dinara u junu ove godine.

On je kazao da će zaustavljanje slabljenja dinara zavisiti od razvoja svetske krize.

"Spremnost Narodne banke Srbije da i deviznim rezervama brani kurs je pozitivna. Kurs je najvažnija cena u srpskoj privredi pošto zemlja koja je skoro 70 godina imala problema sa kursom ne sme da se igra sa njim", kazao je Nikolić.

On je naveo da je ključni razlog koji je doveo do slabljenja kursa dinara smanjenje svetske likvidnosti, manjak kapitala i manje moguænosti domaæih preduzeća da dobiju kredite iz inostranstva zbog čega raste tražnja za devizma na meðubankarskom tržištu.

"Kritična granica kursa koja bi ugrozila ostvarenje projektovanje bazne inflacije je oko 84 dinara za evro", naveo je Nikolić, ali je ocenio da je realno oèekivati da će klizanje kursa biti zaustavljeno pre nego što dođe do tog nivoa.

U 2008. godini dinar je najvišu vrednost dostigao 7. avgusta, kada je kurs bio 75,75 dinara za evro, a najslabiji je bio 12. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, kada se evro menjao za 83,87 dinara.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image