• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrednost besplatnih akcija i dalje 1000 evra

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić izjavio je da procena vrednosti besplatnih akcija od 1.000 evra i dalje ostaje na snazi.

Državni sekretar za privredu i privatizaciju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da procena vrednosti besplatnih akcija od 1.000 evra i dalje ostaje na snazi.

"Ono što je bitno istači jeste da je ta cifra izračunata na projektovani broj građana, koji jeste nešto viši, oko pet miliona, a sa druge strane vrednost akcija tih individualnih firmi zavisi od vrednosti tih preduzeća", kazao je Ćiriæ sinoæ TV B92.

Komentarišući zajednièko ulaganje države i "Fijata" u kragujevačku "Zastavu", Ćirić je podsetio da priča sa "Zastavom" traje dosta dugo, od fabrike sa proizvodnjom više od 200.000 vozila krajem osamdesetih došla je u situaciju da pravi oko 10.000 automobila godišnje.

Država je u poslednjih 12-13 godina, prema projekcijama tog ministarstva, "Zastava grupi" dala oko 500 miliona evra direktnih i indirektnih subvencija, istakao je on.

"Činjenično je stanje da sada kada veliki svetski proizvođaè kao što su 'Fijat' 'Folksvagen' hoće da otvore novu fabriku, od svih država dobijaju besplatno zemljište, infrastrukturu i poresko oslobođenje", naglasio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, posmatrajuæi celokupan posao sa "Fijatom", bitno je istaći da kada fabrika potpuno profunkcioniše u prvom polugoddištu 2010. godine, tog momenta Srbija će samo iz te jedne fabrike imati izvoz od više od milijardu evra.

Komentarišući neuspeh tendera za Jat, Ćirić je istakao da nedobijanje nijedne ponude na tenderu nije iznenađenje, jer se radi o kombinaciji više faktora, među kojima su visoke cene nafte koja urušava profitabilnost avio kompanija i globalna finasijska krize.

"Bitno je istaći da je Jat nacionalni avioprevoznik i u svakom slučaju mora mu se omogućiti da nastavi da leti", kazao je on i ocenio da će država morati aktivno da učestvuje u procesu njegovog restrukturiranja, konsolidacije i modernizacije.

Kada je reč o Rudarsko-topionièarskom basenu Bor, posle dva neuspela tendera, promenjen je model, pa se na treæem tenderu ne ide na model prodaje imovine, veæ pronalaženje strateškog partnera, kazao je Ćirić.

Cilj je napraviti zajedničko preduzeæe i na taj način privući prvoklasnu rudarsku, po mogućstvu multinacionalnu kompaniju iz sveta, dodao je on.

Ćirić je kazao da je nova procena vrednosti NIS-a opravdana, jer je procena kapitala zakonska obaveza, a to do sada nije uraðeno.

Načelna ideja je da ugovor za NIS bude potpisan do kraja ove godine, a stav Vlade je da se i NIS, i gasovod i Banatski Dvor posmatraju objedinjeno kao jedan paket, i to mora biti završeno do kraja ove godine, kazao je Ćirić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image