• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vanredni sastanak OPEK zbog pada cena nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) planira da održi vanredni sastanak u novembru zbog pada cena nafte na svetskom tržištu, prenele su svetske agencije u sredu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) planira da održi vanredni sastanak u novembru zbog pada cena nafte na svetskom tržištu, prenele su svetske agencije u sredu.

Sastanak bi trebalo da se održi u Beču 18. novembra, mesec dana pre redovnog sastanka, preneo je AFP pozivajući se na alžirsku agenciju APS.

Cene nafte u sredu su nastavile pad nakon što je objavljeno da su zalihe nafte i goriva u SAD porasle više nego što je prognozirano prošle sedmice i da je pala tražnja derivata na američkom tržištu.

Oko četiri popodne po srednjoevropskom vremenu, američka laka nafta za novembarsku isporuku koštala je 87,05 dolara po barelu, što je pad od 3,01 dolara, a cena londonskog brenta smanjena je za 2,66 dolara, na 82 dolara.

Američka Uprava za informacije o energetici saopštila je da su se američke zalihe sirove nafte oporavile od problema sa snabdevanjem do kojih je došlo zbog uragana.

Zalihe su uvećane za 8,1 miliona barela, dok su analitičari procenjivali da su povećane za 2,3 miliona barela, a povećane su i zalihe benzina za 7,2 miliona barela, dok je tražnja naftnih derivate u SAD u prethodne četiri sedmice opala za 8,6 odsto.

Predsedavajući OPEK-a i alžirski ministar za naftu Šakib Kelil kazao je u utorak da najveći potrošači nafte smanjuju tražnju energenata za više od tri miliona barela dnevno.

Neke članice OPEK-a izrazile su nezadovoljstvo zbog pada cena. Ministar nafte Nigerije kazao je za Rojters da će možda postojati potreba da se uravnoteži tržište ukoliko se nastavi pad cena zbog slabije tražnje i prevelike ponude.

Cene nafte su oko 40 odsto niže nego u julu, kada su dostigle 147,27 dolara za barel.

Od tih rekorda, cene goriva u Velikoj Britaniji opale su za 10 penija po litru i sada iznose 1,09 funti u proseku, što je oko 112 dinara.

Jedan od glavnih uzroka rasta cena nafte bila je velika tražnja Kine i azijskih zemalja, a analitičari su predviđali da će Kina i dalje kupovati velike količine nafte. Ipak, u poslednje vreme se povećava zabirinutost da Kinu neće mimoići svetska kriza.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image