• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Štedni ulozi građana bezbedni

Narodna banka Srbije je, povodom napisa u pojedinim medijima o "slomu“ domaćeg bankarskog sektora, pružila uveravanje građanima da je reč o neodgovornom plasiranju dezinformacija i da su, zahvaljujući odgovornoj superviziji centralne banke, sredstva deponenata zaštićena.

Narodna banka Srbije je, povodom napisa u pojedinim medijima o "slomu“ domaćeg bankarskog sektora, pružila uveravanje građanima da je reč o neodgovornom plasiranju dezinformacija i da su, zahvaljujući odgovornoj superviziji centralne banke, sredstva deponenata zaštićena.

"Depoziti građana u bankama su u potpunosti sigurni i ne postoji nijedan razlog za njihovo ishitreno podizanje, a naročito ne za njihovo razoročavanje pre roka dospeća", ističe NBS i ukazuje da bi time građani, ne samo izgubili ugovorenu kamatu na oročena sredstva, nego se dodatno izlažu troškovima vezanim za plaćanje penala.

NBS podseća da su sredstva koja banke drže doponovana kod centralne banke, a koja su u potpunosti likvidna, veća od ukupnog iznosa depozita stanovništva, precizirajući da depoziti stanovništva čine 28 odsto bilansne sume bankarskog sektora, dok sredstva banaka kod NBS čine 34 odsto te sume.

Ako se ima u vidu da se značajan deo depozita stanovništva odnosi na depozite položene radi dobijanja kredita, ova razlika, a time i sigurnost depozita, još je veća.

Uz to, kod Agencije za osiguranje depozita osigurani su svi depoziti stanovništva kod banaka do 3.000 evra, što čini 80 odsto ukupnog broja svih deponenata kod banaka.

Narodna banka ističe da je naš bankarski sektor visoko likvidan i solventan i sposoban da odgovori na sve dospele obaveze u celini i o roku.

Štaviše, pokazatelj likvidnosti bankarskog sektora je dvostruko veći od propisanog, "a adekvatnost kapitala, od 28,1 odsto, je 2,3 puta veća u odnosu na minimalno propisanu i 3,5 puta veća u odnosu na minimalno utvrđen nivo u zemljama EU".

Takođe, sve banke u Srbiji zadovoljavaju pokazatelje likvidnosti i solventnosti, a nijedna od banaka ne koristi lombardne kredite za likvidnost.

U prilog sigurnosti i visokoj solventnosti banaka govori i podatak da sopstveni kapital banaka učestvuje sa preko 24 odsto u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora, kao i da su, zahvaljujući merama NBS koje se odnose na procenu rizika kojima se banke izlažu u svom poslovanju, potencijalni gubici banaka po kreditima pokriveni obezbeđenim rezervacijama.

"Banke, dakle, ne samo da raspolažu sredstvima dovoljnim za isplatu depozita, nego su njihova sredstva koja drže kod NBS veća od ukupnog iznosa depozita stanovništva", istakla je centralna banka.

Pored toga, banke su visoko kapitalizovane i sposobne da i sopstvenim sredstvima amortizuju eventualne dodatne gubitke.

Upravo aktuelna dešavanja na globalnom finansijskom tržištu potvrđuju koliko su bile opravdane i potrebne mere koje je u okviru svojih regulatornih aktivnosti NBS preduzimala i zbog kojih je neretko bila kritikovana.

Zahvaljujući njima danas imamo stabilan bankarski sektor u koji građani mogu da imaju puno poverenje, tim pre što NBS vrši redovnu i kontinuiranu superviziju banaka da bi zaštitila sredstva deponenata, navela je NBS.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image