• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male firme najdinamičnije

Dobro je poznato da su mala i srednja preduzeća veliki motor razvoja i napretka u svim ekonomijama sveta pa i onim najrazvijenijim.

Rast MSP sektora daleko lakši uz pomoć savetodavnih vladinih tela koja najefikasnije deluju na terenu.

Dobro je poznato da su mala i srednja preduzeća veliki motor razvoja i napretka u svim ekonomijama sveta pa i onim najrazvijenijim, čiji deo želimo da postanemo u Evropskoj uniji, piše “Politika.“
Nakon izvršenog srednjeročnog plana do 2007 godine sektor MSP je pokazao izuzetnu vitalnost i sve tranzicione probleme lakše i uspešnije je prebrodio od mnogih koji su imali i veću pomoć pa i veću pažnju države, kaže pomoćnik ministara za Mali i srednji biznis, Igor Brkanović, iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

To su potvrdili i čelnici Komisije EU za razvoj sektora MSP nakon Evropske konferencije o MSP na Bledu, ali i prvog oktobrau Beogradu u prostorijama Udruženja poslovnih žena i preduzeću Bel Medik.
Edvard Tersmet iz Generalnog direktorata za preduzeća i industiju Evropske komisije bio je prisutan na razmatranju našeg Nacrta indeksa politike razvoja za mala i srednja preduzeća za 2009. godinu.

“Evropa je bila zadivljena stepenom razvoja i merama koje činimo, iako još nismo u članstvu EU“, kaže Brkanović i dodaje da smo dobili preporuke o još većem usaglašavanju naših poteza u sektoru MSP sa celokupnim sektorom Unije kako bi spremni dočekali uključivanje u EU uz ubrzani razvoj MSP.

Prema postignutim rezultatatima mikro preduzeća su najdinamičniji deo MSP sektora u našoj zemlji.

Prioritet je dalje jačanje mikro sektora i njegova brža transformacija (rast) ka malim i srednjim preduzećima. Te male, obično porodične firme, od kojih neke posluju duže od 20 godina, preživele su od hiperinflacije do sankcija, a u međuvremenu je nastala i konkurencija iz sveta ali i sa domaćeg terena. Uprkos svim nedaćama te male firme su ostale na istom nivou razvoja i baš njima treba najviše pomoći u rekonstrukciji, jer će to doprineti još boljim preformacijama ovog sektora.

Rezultati su već zaista impresivni što se vidi i iz brojki za prošlu godinu. Sva mikro preduzeća sa najviše tri do četiri radnika, u okviru MSP sektora imaju najveću zaposlenost: mikro – 31,2 odsto, mala – 14,7 i srednja –19,5 odsto. U ukupnom prometu roba i usluga mikro preduzeća učestvuju sa 30, 9 podsto, mala sa 20 odsto, a srednja sa 16,7 odsto. U bruto dodatoj vrednosti mikro preduzeća učestvuju sa 23,7 odsto, mala sa 16,2 i srednja sa 18,3 odsto.

Vrlo je važno da Savet za sektor MSP preuzme značajniju ulogu u razvoju jer je prostiranje sektora MSP multidisciplinarno, multisektorsko i toliko kompleksno da se često polja podrške razvoja MSP prostiru i na neka druga ministarstva i institucije, pa bi ovo Vladino telo moglo da usklađuje te značajne uticaje i pomogne ljudima sa terena.

Prema rečima Igora Brkanovića, svako ozbiljno ministarstvo mora da ima informacije sa terena da bi bilo upoznato sa pravim problemima ovog sektora kako bi moglo da pruži pomoć u njihovom prevazilaženju. O tome govori i jedna od preporuka Komisije EU nazvana „Smol biznis ekt” koja naglašava da je jedan od glavnih motora svake pa i naše privrede sektor mikro, malih i srednjih preduzeća.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image