• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gazda Galenike otkupljuje akcije, mali akcionari neće

Izvor MONDO/Tanjug

Kompanija Elius iz Luksemburga, kupac zemunske Galenike, objavila je nameru za preuzimanje ostatka akcija od manjinskih akcionara, prenose mediji.

 Galenika - Elius namerava da preuzme akcije malih akcionara, ne odgovara im cena

Većinski vlasnik je obavezan ugovorom o privatizaciji da ponuđena cena ne može biti manja od one kojom je dobijen većinski paket, a to je 7,14 evra po akciji. Ta cena, međutim, danas ne odgovara malim akcionarima, zaposlenima i bivšim radnicima Galenike.

Obećanje ulaganja od 5,52 miliona

Kupac Galenike, kompanija Elius iz Luksemburga na tenderu za privatizaciju kompanije, ponudili su 16 miliona evra za 93,73 odsto kapitala, plus izmirenje dugova Galenike u iznosu od 25 miliona evra. Kupac se obavezao i da uplati dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program, kao i da u naredne dve godine uloži 5,52 miliona evra u Galeniku.

Zoran Pantelić iz Sindikata Nezavisnost u toj fabrici, kaže za Tanjug da ne bi bilo poželjno da cena akcija bude tako niska.

"To je jako niska cena i definisana je u vreme kada je Galenika bila u dugovima i problemima, a sada je u boljoj situaciji pa ne bi bilo korektno da se akcije prodaju po toj ceni. Pitanje je ko bi ih prodao ako bude princip dobrovoljnosti, čekaće se verovatno veća cena", rekao je Pantelić.

Kako kaže, kupac je iskazao nameru o preuzimanju akcija, ali još uvek nisu poznati detalji na koji način i pod kojim uslovima.

Kupac traži saglasnost da uđe u postupak, iskazao je nameru za preuzimanje akcija, a da li će to biti pravo prinude bez saglasnosti malih akcionara ili dobrovoljno očekujemo da čujemo u narednom periodu, rekao je Pantelić.

Galenika prodata za 16 miliona €

On je naveo da se zaposleni nadaju da neće doći do prinudnog otkupa, već da će makar biti data mogućnost dobrovoljnosti, odnosno da radnici sami odluče da li će prodati akcije ili ne.

"Bitno je da postoji uvažavanje ljudi koji su decenijama radili i podizali kompaniju", rekao je Pantelić.

Zaposleni u proseku imaju oko 20 akcija koje su im pripale još 2008. godine, a prema ponuđenoj ceni za njih bi mogli da dobiju oko 200 evra, što je malo, navodi Pantelić.

Inače, svoj paket akcija država je početkom novembra prošle godine prodala za 16 miliona evra.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Томо Станишић

Молимо вас да се не заборави свачије унапређење Галенике.

Juka

Neverovatno je šta je država uradila sa takvim gigantom. Umesto da čuvaju državnu farmaceutsku industriju kao svaka druga stabilna država.

special image