Hrono hleb - socijalno preduzetnišvo i hleb iz rerne firme Chrono iz Leskovca
Mondo/Georgi Mitev Šantek 

Leskovačka firma spojila je u svom proizvodu dva lica savremenog sveta - užurbanog čoveka koji voli domaći zalogaj ali za njega nema vremena, i njegovu želju da se hrani zdravo, makar i zbog pomodnog trenda kakav je "hrono ishrana".   

Svraćanje u pekaru, ne po masan burek već po neki od "hrono" hlepčića kojih su danas pune vitrine, postalo je svakodnevna rutina velikog broja ljudi iz velikih gradova. sada se čak ne mora izlaziti ni do pekare na ćošku, jer vaš "obrok po satu" može doći i u domaćoj režiji - pravo iz kućne rerne.

Da to bude tako i u Srbiji omogućava firma Hrono iz Leskovca, koja je kod nas pokrenula proizodnju brašna za beskvasni hleb punog zrna, za jednostavnu pripremu kod kuće.

"Možete da birate, sa začinskim biljem 'za sladokusce' ili bez njega, a sam hleb se pravi prostim dodavanjem vode, bez ikakvih drugih tehnoloških zahteva", kaže Valentina Bogdanović prehrambeni tehničar i vlasnik firme Chrono iz Leskovca.

Potrebno je samo da domaćica, ili domaćin, pribavi sebi mešavinu beskvasnog hleba, sačinjenu od nekoliko vrsta integralnog brašna, himalajske soli i, po želji, začinskog bilja.

Hrono hleb - socijalno preduzetnišvo i hleb iz rerne firme Chrono iz Leskovca
Mondo/Georgi Mitev Šantek 

Svi sastojci su prirodni i veoma preporučljivi za zdravlje i vitalnost, a aditiva "obaveznih" za standardne pekarske hlebove - nema.

HLEB JE DIVAN, ALI OVO JE DIVNIJE

Ali, ističu iz Chrono, to što donose nezaboravan miris i ukus pravog sveta u ovaj naš sve virtualniji, nije najvažnije posao kojim se bave. Pored zdravlja pojedinca, u ovoj lekovačkoj firmici se bave i zdravljem društva, jer Chrono je povrh svega, ili pre svega -  socijalno preduzeće.

Bitnije od svega i ovoj priči je, kažu, da su njihovi zaposleni isključivo ljudi iz inače teško zapošljivih kategorija. Naglasak je na osobama sa invaliditetom različitih kategorija, i to je socijalni karakter njihovog biznisa na koji su ponosni i koji posebno ističu.

Trenutno imaju pet zaposlenih, tek su krenuli sa pravom proizvodnjom za tržište, ali se shodno velikom interesovanju potencijalnih partnera, očekuje brzo zapošljavanje još nekoliko ljudi i rad "u dve a možda i u tri smene".

I nema tu "šminke", ili zapošljavanja da bi se zadovoljio zakonski minimum radi neke olakšice. Ovde rade osoba sa oštećenim sluhom, druga sa kritično visokom anemijom, jedna sa mentalnim ograničenjima, osoba sa oštećenim vidom i jedan srčani bolesnik. I pored svih njihovih ličnih problema, žele da rade i potpuno su posvećeni svom poslu.

"Hoćemo da zaposlimo još ljudi sa fizičkim oštećenjima, koji su potpuno nevidljivi u našem sistemu zapošljavanja. Ali, u ovom trenutku bili su nam potrebni oni koji mogu lakše da iznesu udar ovog stresnog početka. Svakako planirano da do kraja godine bude minimum deset ljudi", kaže Valentina, dodajući da to nije loše za firmu koja je osnovana u martu a s probnom proizvodnjom krenula u avgustu.

Naravno, ništa nije "palo s neba". Firma Chrono ponikla je pre godinu i po dana u inkubatoru Edukacionog centra i Inicijative za socijalno osnaživanje iz Leskovca, koji je dao tehničku podršku za početak proizvodnje.

Do marta je Edukacioni centar bio i njihova adresa, jer su praktično bili "ekspozitura" inkubatora, a sad su unajmili pogon za proizvodnju. U međuvremenu se uključio i nemački GiZ, koji je obezbedio tehničku opremu, savremenu ambalažu, i drugu podršku da mogu da izađu na tržište sa ne samo kvalitetnim nego i vizuelno dopadljivim proizvodom.

Za GiZ-ovu pomoć, po javnom pozivu, konkurencija je uve velika ali ovakav proizvod prilično jedinstven za Srbiju i u trenutku kada je svet "poludeo" za zdravim i "hrono" proizvodima, lako se plasirao među odabrane.

Uz pomoć Nemca, i njihove podrške vredne najmanje 15.000 evra, preskočena je nekoliko velikih prepreka - proizvod više nije običnom papirnom pakovanju u kakvom se inače prodaje brašno već nepropusnoj ambalaži s rokom trajanja od čak dve godine, i ne pravi se potpuno ručno, što je imalo ogroman uticaj na smanjenje cene proizvodnje.

Angažovani su, između ostalog, lokalni umetnici koji su radili na dizajnu ambalaže.

A kakvi su planovi? Pa, veliki!

"Bojimo se čak da se unapred radujemo koliko je interesovanje, posebno iz inostranstva. Bili smo na skupovima gde se pojavljuju inostrane firme i veoma im se svidelo to što su kod nas videli. Kod nas u Srbiji, ovo je tek u začetku i s 'hrono' ishranom su upoznati samo ljudi u velikim gradovima. A beskvasni hleb je hrana i za dijabetičare, i za koji su osetljivi na gluten, pekarske aditive, ili imaju neki drugi problem u ishrani".