• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pohvale MMF-a i Svetske banke Srbiji

Srbija je za svoj bankarski sistem dobila mnoge pohvale od Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke zbog restriktivne monetarne politike. Sa stanovišta likvidnosti i solventnosti, naša zemlja se kotira nabolje u regionu, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Srbija je za svoj bankarski sistem dobila mnoge pohvale od Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke zbog restriktivne monetarne politike. Sa stanovišta likvidnosti i solventnosti, naša zemlja se kotira nabolje u regionu, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Jelašić je najavio da će Srbija nastaviti sa restriktivnom monetarnom politikom kao i do sada i dodao da to, međutim, ne znači da "izazova neće biti".

"Jedno je sigurno, a to je da ubuduće sve zemlje, pa i Srbija će morati da se oslanjaju na domaću štednju koja je i glavni izvor kreditiranja", rekao je Jelašić koji se nalazi u delegaciji Vlade Srbije na godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu.

Za Dnevnik RTS-a, Jelašić je kazao da se svetska privreda nalazi pred istorijskim izazovom, da su preduzete mnoge mere kako bi novac bio jeftiniji i kako bi se recesija zaustavila. "Na to nećemo morati da čekamo dugo jer to je sada već pitanje dana", rekao guverner. On je dodao i da su se, poput Srbije, kod MMF-a mnoge zemlje prijavile za sklapanje finansijskih aranžmana.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da finansijski sistem u Srbiji nije izložen rizicima sa kojima se suočavaju takvi sistemi na Zapadu u okviru aktuelne ekonomske krize. "Naš finansijski sistem je dobro kapitalizovan, devizne rezerve naše Centralne banke su veoma značajne i pokrivaju štednju građana", rekao je Đelić u telefonskoj izjavi Tanjugu u Vašingtonu. On je dodao da "u tom smislu, Srbija iz ovih teških momenata može da izvuče i korist, kao svaki put kada postoji određen diskontinuitet i kriza i da to otvara i nove mogućnosti za one koji znaju da ih iskoriste".

Đelić, koji predvodi srpsku delegaciju na Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke, rekao je da je "jasno da je ekonomska kriza ozbiljna na globalnom nivou, ali da ono što ohrabruje jeste da su najjače zemlje odlučile da zajednički rade da je reše": "To je bila poruka jučerašnjeg sastanka ministara finansija zemalja Grupe 7. Sutra će doći i do sastanka lidera Evrozon, koji će upotrebiti značajna sredstva i to omogućava da za sve zemlje, pa i Srbiju, ova kriza bude kratkotrajna."

On je naveo da "ohrabruje i činjenica da je MMF objavio nove prognoze, gde se vidi da će privredni rast u svetu donekle opasti ove godine, ali ne u zemljama u tranziciji, koliko u razvijenim zemljama". Đelić je ocenio da je "naročito važno to što se očekuje da će privredni rast ponovo početi jača već sledeće godine".

"Za Srbiju, na ovom skupu, to podrazumeva dve stvari: prva, to je da zaokružimo sistem finansiranja naših ključnih infrastrukturnih projekata, i zbog toga je naš cilj da ovde, od 600 miliona dolara, koliko smo ugovorili sa Svetskom bankom, obezbedimo da 400 miliona podrži infrastrukturne projekte, naročito Koridor 10, a isto tako da već sledeće godine dobijemo povećanje te sume bar za 200 miliona dolara", rekao je potpredsednik srpske vlade.

On je dodao da će srpska delegacija, u kojoj su pored njega i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i ministar finansija Diana Dragutinović, imati i sastanak sa čelnim ljudima Evropske investicione banke, gde će, kako je naveo Đelić, tražiti podršku od 500 miliona evra za konstrukciju naših ključnih infrastrukturnih projekata.

On je naveo da je drugi cilj Srbije "da pokaže celom svetu da je odgovorna što se tiče fiskalne politike".
"I zbog toga ključni predmet razgovora sa MMF-om ticaće se budžeta za 2009. godinu, koji će morati da bude veoma odgovoran pod ovim okolnostima. Jednostavno, ne možemo u ovim okolnostima sebi dozvoliti da mnogo više trošimo od onoga koliko zarađujemo. U tom smislu, mi ćemo predočiti naše planove i na taj način poslaćemo veoma snažnu poruku svetu da je Srbija jedna stabilna zemlja, gde je bezbedno investirati", rekao je Đelić.

(Tanjug/MONDO, na fotografiji - sedište MMF i Svetske banke u Vašingtonu)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image