• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Trebalo bi da učimo od Nordijaca

Izvor Tanjug

Zemlje Zapadnog Balkana mogu mnogo toga da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su n a skupu prisutni predstavnici privrednih komora celog regiona Zapadnog Balkana, ukljucucjući i prištinsku.

Zna se s kim trgujemo

Investitorima iz Danske, Finske , Švedske i Norveške uz zahvalnost da poslovanju u Srbiji, Vučić je poručio da će imati podršku naše države u skladu sa zakonom. Naveo je da je ukupna trgovina Srbije sa EU 67 i 68 odsto i da to jasno govori ko su nam ključni partneri. Pozvao je privrednike iz regiona da ulažu u Srbiji i naveo da će Srbija ulagati u region, a pozvao je i nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

"Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na granicima. Zato smo predlagali formiranje zajedničkog tržišta jer smo svi pojedanačno mali", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan.

"Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati relanost", poručio je Vučić i istako da će time biti smanjeni za sedam do osam odsto troškovi i time će region povećati svoju konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Vučić je rekao da Srbija nastoji da ekonomijom pomera stvari u napred, te da je spremna da izjednači takse i carine, kako bi se stvorila jedna vrsta jedinstvenog tržišta u regionu.

Naglasio je da su ekonomski ciljevi dalji razvoj, a politički očuvanje mira i stabilnosti u decenijama koje slede.

"Nikada više kapitalnih investicija"

Predsednik je naveo da je današnji forum značajan jer je Srbija mogla mnogo da nauči od nordijskih zemalja o regionalnoj saradnji, kao i o efikasnijoj i uspešnijoj privredi.

Kako kaže, Ikea je najavila nove investicije u Srbiji, a naša zemlja mora još da unapredi oblast vladavine prava i ekonomskog ambijenta kako bi privukla veći broj investitora.

Predsednik Srbije je zahvalio svim investitorima iz nordijskih zemalja koji ulažu u Srbiji, i naveo da je razmena sa nordijskim zemljama još uvek mala, u 2017. bila 655 milina evra.

"Verujemo da će ove godine premašiti 700 miliona evra. Nadam se da će biti mnogo više. To nisu dovoljno uverljivi brojevi, siguran sam da možemo bolje u budućnosti", kaže Vučić.

Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirinijih zona na svetu.

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mara

Treba da ucimo od njih i da saradjujemo vise sa svim zemljama zapadnog Balkana...

jasna

Bitno je da smo mi krenuli napred kao drzava, pa cemo postepeno nauciti neke stvari od drugih.

hana

To nam je i potrebno, uvek je bolje nesto novo nauciti.

special image