• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Menjačnice pred velikom bitkom: NBS uvela nova pravila!

Izvor Tanjug

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici doneo je odluku da se ograniči raspon kurseva dinara prema evru u menjačnicama.

 NBS ograničila raspon kursa menjačnicama Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovom odlukama ogranicen je najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašceni menjaci i javni poštanski operator mogu primenjivati prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca, evra, i to na plus-minus 1,25 odsto u odnosu na zvanicni srednji kurs dinara prema evru koji važi na taj dan.

Doneta je Odluka o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i nacinu rada deviznog tržišta i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o uslovima i nacinu obavljanja menjackih poslova, a primenjivace se od 1. januara 2019. godine.

U kursnoj listi ovlašcenog menjaca i javnog poštanskog operatora kupovni kurs po jedinici strane valute, evra, ne može da bude niži od zvanicnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno prodajni kurs ne može da bude viši od zvanicnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cilj ogranicenja je, kako navode, da utice na slucajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uocena veca odstupanja kupovnog, odnosno prodajnog kursa ovlašcenih menjaca u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje vecina ostalih ovlašcenih menjaca.

"Takva odstupanja, po pravilu, se beleže na pojedinim specificnim menjackim mestima (npr. aerodrom, benzinske pumpe, tržni centri), gde nedostatak konkurencije omogucava ovlašcenim menjacima da prilikom otkupa efektivnog stranog novca – evra, primenjuju znatno niži, a prilikom prodaje efektivnog stranog novca – evra znatno viši kurs u odnosu na uobicajene kurseve koje na taj dan primenjuju ovlašceni menjaci na drugim menjackim mestima, gde postoji tržišna konkurencija", navodi NBS.

Sacekuša kod menjacnice, uhapšeni Gruzini

Prilikom donošenja ovih odluka, Narodna banka Srbije navodi da je imala u vidu podatke koji ukazuju da najveci procenat ovlašcenih menjaca prilikom otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca – evra primenjuje kupovne, odnosno prodajne kurseve koji se krecu u rasponu koji je uži od plus minus 1,25 odsto u odnosu na zvanicni srednji kurs dinara prema evru za taj dan.

Zbog toga, kako dodaju, ovo ogranicenje nece uticati na poslovanje najveceg broja ovlašcenih menjaca, kao ni na menjacke poslove javnog poštanskog operatora.

Komentari 48

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Курсиста

Већина мењачница држи малу разлику али шта је са банкама?

ping pong

U jednoj od banaka kupovni kurs evra 115,a prodajni 120. Americki dolar jos gore 95-105 (u trenutku kada je dolar bio oko 98-100). Ludilo mozga. Onda dodje neko i kaze da banka nije menjacnica i da nece jos i sa tim da se bakcu i zato imaju takve kurseve. Ma,nemoj? Ako ih mrzi da se cimaju sa menjackim poslovima zasto imaju zvanicne kursne liste i menjaju novac? Zasto nude tu komercijalnu uslugu? Zasto ne odustanu od toga.? Zato sto znaju da ce masa ljudi koji imaju devizne racune i primaju uplate iz inostranstva da sa bankomata podizu sitne iznose od po 20-30 evra (mrzi ih da cekaji u redu),a sa bankomata mogu samo dinari po njihovom kriminalnom kursu i eto ti hiljade njih po 20,30,40 evra svaki dan,po 2-3 dinara razlike = jednako lepa para za 0 posla. Plus stranci,dranje stranaca na kursu,jer oni po pravilu prvo idu u banku da zamene pare dok im neko ne kaze i objasni. Ko da im kaze kad su tu 3,4 dana maksimalno. Ne dam banci ni paru,pa makar cekao 2 sata u redu i pesacio 2 km do prve menjacnice.

Aleksandar

@ping pong Nemam nameru da branim banke, ali postoji razlika: - menjačnica obavlja kupovinu i prodaju za račun NBS i predaje ga NBS uz proviziju - banke na međubankarskom tržištu kupuju devize od NBS i to je onda njihov novac i onda mogu da diktiraju kurs. Koji je nepovoljniji za klijente, ali takva smo država - razlog je da se ograniče menjačnice, da bi ojačali bankarsko tržište - opstaće samo onaj ko ime barem 10 menjačnica, jer marža koja je manja od 2% ide na ruku samo velikim igračima koji imaju ulog 50:1 minimum

special image