• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeda ima dokaze o malverzacijama sa gasom

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović najavio je da će sutra državnim organima podneti obiman dokazni materijal o nizu štetnih poteza koje su učinile vlade Srbije u poslednje četiri godine, a kojima su ugrozile energetsku nezavisnost zemlje.

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović najavio je da će sutra državnim organima podneti obiman dokazni materijal o nizu štetnih poteza koje su učinile vlade Srbije u poslednje četiri godine, a kojima su ugrozile energetsku nezavisnost zemlje.

Iznoseći dokaze koji govore o tome da je tokom 2005. godine država dopustila da ruska strana stekne većinsko vlasništvo u zajedničkom preduzeću "Jugorosgas", kome je kasnije dodeljena eksluzivna posrednička uloga u uvozu gasa, Jovanović je ukazao da su time ugroženi ekonomski i strateški interesi zemlje.

On je, na vanrednoj konferenciji za novinare iniciranoj najnovijim poskupljenjem gasa, najavio da će dokazni materijal do kojih je došao LDP biti prosleđen predsedniku države, premijeru, svim ministrima, predsednici Saveta za borbru protiv korupcije Verici Barać i republičkom tužilaštvu.

Podsetivši da je je nedavno u Skupštini Srbije ratifikovan energetski sporazum sa Rusijom, Jovanović je postavio pitanje zašto je potpisan novi, lošiji sporazum kada postoji već jedan, povoljniji potpisan 1996. godine ?

Tim sporazumom predviđen je jednak udeo u vlasništvu i upravljanju u preduzeću za izgradnju i upravljanje gasovodima i distribuciji gasa - "Jugorosgas", rekao je Jovanović, objasnjavajući da su u tom preduzeću po 50 dosto vlasništva imali "Gasprom" s jedne i srpske kompanije NIS, Progres i Beobanka, s druge strane.

"Ugovor je bio na snazi do 2000. godine kada ga je ukinula vlada Zorana Đinđića zato što nije pristala na posredovanje kompanije "Jugorosgas", koja je uvećavala cenu gasa za pet odsto, ali je posrednik u kupovini gasa ponovo vraćen po formiranju vlade Vojislava Koštunice", rekao je predsednik LDP-a.

Srpska strana je 2005. godine propustila da iskoristi pravo preče kupovine i kupi 25 odsto vlasništva koje je držala kompanija Progres, tako da je taj deo prodat austrijskoj firmi "Central Energy and GAZ AG", kćerki "Gasproma" i za to neko treba da odgovara, smatra Jovanović.

On je rekao da je neophodno utvrditi odgovornost onih koji su se tada nalazili na ključnim pozicijama u državi i u oblasti energetike kao što su Vojislav Koštunica, Miroljub Labus, Mlađan Dinkić, Predrag Bubalo, Radomir Naumov, kao i partijskih kadrova koji su u to ime upravljali NIS-om i "Srbijagasom".

Predsednik LDP-a zatražio je momentalno pokretanje istrage radi kažnjavanja odgovornih i reviziju energetskog sporazuma sa Rusijom da bi javnost znala koji sporazum je na snazi i kakve su prave obaveze Ruske Federacije prema Srbiji.

"Od vlade očekujemo da odmah smanji cenu gasa i poreza na novu cenu gasa, kao i racionalizaciju troškova u Srbijagasu", rekao je on.

Ako je ovo bila cena podrške Rusije politici prema Kosovu Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, onda je "ona besmislena, jer su žrtvovani interesi građana, a konkretnu pomoć nismo osetili do danas", ocenio je Jovanović, nazivajući ovo "primerom najozbiljnijeg državnog kriminala od 2000. godine do danas".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image