• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar ojačao prema evru 73 pare

Dinar je od jutros jači prema evru i to za oko 73 pare ili za 0,88 odsto, tako da zvanični srednji kurs NBS dinara prema evru iznosi 82,2641 dinara.

Dinar je od jutros jači prema evru i to za oko 73 pare ili za 0,88 odsto, tako da zvanični srednji kurs NBS dinara prema evru iznosi 82,2641 dinara.

Mere, koje je donela NBS u petak, 17. oktobra, radi poboljšanja likvidnosti bankarskog sektora, imale su pozitivan efekat na stabilnost međubankarskog deviznog tržišta, pa je istog dana tokom prepodnevne trgovine dinar ojačao za jedan odsto.

Guverner NBS Radovan Jelašić je na konferenciji za novinare, prošle nedelje istakao da će se kurs i dalje formirati tako da ne bude značajnih dnevnih fluktuacija, koje bi poremetile funkcionisanje deviznog tržišta.

NBS neće po svaku cenu koristiti devizne rezerve da bi se suprotstavljala trendu, a biće uvažen i uticaj kursa na ostvarenje ciljanog raspona inflacije i obezbeđenje adekvatnosti deviznih rezervi, dodao je Jelašić.

U protekle dve nedelje vrednost srpske valute snižena je za više od sedam odsto prema zajedničkoj valuti zemalja EU.

NBS je ove nedelje prodala ukupno 80 miliona evra da bi da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, i to u sredu 15. oktobra intervenisala je sa 20 miliona evra, a u ponedeljak, 13. oktobra sa 60 miliona evra.

Najvišu vrednost u ovoj godini dinar je imao 7. avgusta, kada je srednji kurs evra bio 75,7543 dinara, što je najveća vrednost domaće valute od 16. oktobra 2004.

Evro je u ovoj godini najveću vrednost zabeležio dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji, 12. maja, kada je vredeo 83,8674 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image