• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici: Ukloniti barijere na Balkanu

Oli Ren izjavio je na skupu srpskih privrednika i evropskih zvaničnika u Briselu, da će tokom svetske finansijske krize za srpsku privredu biti ključno da se ojača reforma pravosuđa i održi makroekonomska stabilnost. Srpski privrednici založili su se za uklanjanje preostalih trgovinskih barijera na Balkanu kako bi se region bolje pripremio za nastavak evropskih integracija.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je na skupu srpskih privrednika i evropskih zvaničnika u Briselu, da će tokom svetske finansijske krize za srpsku privredu biti ključno da se ojača reforma pravosuđa i održi makroekonomska stabilnost.

"Uveren sam da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) snažno ojačati privrednu klimu u Srbiji. Međutim, samo potpisivanje sporazuma nije dovoljno za privlačenje stranih investicija, već je neophodno ojačati pravosudni sistem i održati makroekonomsku stabilnost ", rekao je Ren na skupu pod nazivom "Srpska privreda i evropske integracije" koji su organizovali Delta Holding i Privredna komora Srbije.

Ren je pozdravio održavanje konferencije u Briselu kao "veoma pozitivan signal da Srbija ne samo želi već i da se efektivno i odlučno kreće ka integracijama u Evropskoj uniji".

"Evropske integracije su glavni podstrek za rast. Ja sam duboko uveren da privrednici imaju ključnu ulogu. Vi ste oni koji mogu da poguraju reforme", rekao je Ren u obraćanju okupljenim direktorima vodećih srpskih kompanija i evropskim zvaničnicima.

Evropski komesar je još jednom pozdravio odluku Vlade Srbije da jednostrano primeni odredbe S S P, ističući da se radi o "znaku iskrenog opredeljenja za evropske integracije".

"Važno je da Srbija počne s primenom mera … Da bi ubrzali put Srbije ka EU, potreban nam je ubedljiv dokaz o primeni odredbi", rekao je Ren, pozdravljajući naročito najavu nove zakonske regulative iz oblasti državne pomoći i konkurencije.

On je podsetio da je EU najveći trgovinski partner i investitor u Srbiji. "U isto vreme, slobodna trgovina, pristup tržištu i smanenje carina nije dovoljno. Ono što je ključno je transparentni pravni i administrativni okvir … a pre svega funkcionalan pravni sistem", naglasio je evropski komesar.

On je istakao da su "borba protiv korupcije i organizovani kriminal "ključni prioriteti Evropske unije u Srbiji i na Balkanu u celini.

Na do sada najvišem skupu srpskih privrednika i evropskih zvaničnika u Briselu učestvovalo je više desetina direktora vodećih srpskih kompanija, koji su predstavili svoje viđenje uloge srpske privrede u evropskim integracijama.

Srpski privrednici založili su se na skupu s evropskim funkcionerima u Briselu, za uklanjanje preostalih trgovinskih barijera na Balkanu kako bi se region bolje pripremio za nastavak evropskih integracija.

"Biznis mora da odigra ključnu ulogu u slamanju barijera i povezivanju naroda u regionu … Da bismo ovo postigli, mi pozdravljamo i podržavamo sve aktivnosti koje osnažuju procese regionalnih integracja, a posebno delovanje Saveta za regionalnu saradnju i dosledno sprovođenje CEFTA sporazuma", izjavio je Miroslav Mišković, predsednik Delta Holdinga, koja je zajedno s Privrednom komorom Srbije organizovala konferenciju srpskih priprednika u Briselu.

"Mi pozdravljamo dosadašnje aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju, ali dozvolite da vam, na osnovu iskustva naše kompanije kao značajnog regionalnog investitora, skrenem pažnju da u delovima regiona i dalje postoje određene prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo …U tom smislu, želim da istaknem da bi neposrednija uloga Evropske komisije u ovom segmentu bila od velikog značaja", rekao je Mišković.

On je izrazio nadu da će EU pozitivno uticati na sve zemlje regiona da dopuste slobodan rad investitora širom regiona jer se, kako je rekao, « pod jakim uticajem dnevne politike" često dešava da sporazumi poput CEFTA-e ne funkcionišu kako bi trebalo.

"Mišljenja smo da pravila Evropske unije treba što pre i u što većoj meri primeniti u regionu, posebno u svetlu primene CEFTA sporazuma. Osnivanjem posebnog nezavisnog tela, koje bi nadgledalo efkikasnu implementaciju ovog sporazuma, sprečili bi uticaj dnevne politike na njegovu primenu", istakao je predsednik Delta Holdinga.

Oli Ren rekao je da EU ne može direktno da utiče na rad specifičnog aranžmana za rešavanje rasprava unutar sporazuma CEFTA, ali da " politički svakako utiče na sve zemlje regiona da poštuju sva pravila sporazuma".

Srpski privrednici su izneli i niz pojedinačnih problema s kojima se suočava srpska privreda, od pitanja liberalizacije viznog režima do dobijanja sanitarnih sertifikata za izvoz u EU.

Predstavnica Svetske banke za jugoistočnu Evropu Sandra Blumenkamp izjavila je da će ključni izazov za Srbiju biti održavanje visoke stope rasta, ali je i istakla nekoliko problema koje će država morati da reši, poput olakšavanje dozvola za izgradnju, poboljšanja kvaliteta infrastrukture, te jačanje konkurencije.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image