• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas ipak poskupljuje, plaćanje na rate

Odluka o poskupljenju gasa neće biti promenjena, a građani Srbije koji se greju na gas plaćaće račune iz dva dela da bi lakše izmirili obaveze, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Nenad Čanak prethodno izjavio da će računi za gas za domaćinstva biti na nivou prošlogodišnjih i da će ako se to ne dogodi uskratiti podršku Vladi.

Odluka o poskupljenju gasa neće biti promenjena, a građani Srbije koji se greju na gas plaćaće račune iz dva dela da bi lakše izmirili obaveze, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema dogovoru Ministarstva energetike i Srbijagasa, građani će 70 odsto računa za utrošeni gas, odnosno 23,8 dinara po kubnom metru plaćati odmah, a ostatak, odnosno 10,21 dinar po kubnom metru plaćaće se šest meseci kasnije.

To znači da će se drugi deo računa za oktobar izmirivati u maju 2009. godine, a drugi deo računa za novembar u junu 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Dogovor je postignut "radi zaštite domaćinstava, na koje se primena tarifnog sistema najizraženije odrazila" i u svetlu dešavanja poslednjih dana, nakon stupanja na snagu Rešenja o davanju saglasnosti na odluku o utvrđivanju cene prirodnog gasa za tarifne kupce", navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće Srbijagas povećalo je 15. oktobra cenu gasa koji isporučuje domaćinstvima u Srbiji za 60 odsto i kubni metar gasa sada košta 34,01 dinar, a odluka je izazvala negativne reakcije javnosti i raspravu u skupštini.

Navedeno je da je poskupljenje gasa posledica značajnog porasta cene energenata na svetskom tržištu, transportnih troškova kroz Mađarsku i promene kursa dolara.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak prethodno je izjavio da će računi za gas za domaćinstva ove grejne sezone biti na nivou prošlogodišnjih. On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da je za to dobio uveravanje na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije.

"Dobili smo uveravanje da će cena gasa za domaćinstva tokom ove grejne sezone biti ista kao prošle godine, a ukoliko ne bude tako otkazaćemo podršku vladi", kazao je Čanak.

Čanak je obrazlažući način kako će računi domaćinstva biti na nivou prošlogodišnjih za istu potrošnju gasa kazao da će se marža distributerima smanjiti, odnosno, biće im omogućena marža samo na nivou njihovih realnih troškova.

On je dodao da je ta stranka uputila zahtev predstavnicima vlade da se za potrebe domaćinstava u Srbiji - kojih ima oko 800.000 - koristi gas iz domaće proizvodnje, jer se on za 40 odsto manje fakturiše.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je ranije da Srbija iz sopstvene proizvodnje podmiruje oko devet odsto godišnjih potreba zemlje.

Čanak je dodao da su zahtevi te stranke i da se distributerska marža smanji na granicu distributivnih troškova jer kako je naglasio distributerima prilikom minimalne godišnje potrošnje gasa od oko dva miliona kubnih metara, distributerima ostaje oko 200.000 miliona evra.

On je dodao da u Srbiji ima 37 preduzeća koja se bave distribucijom gasa od kojih je 25 u Vojvodini a ostali su u Srbiji.

Čanak je naglasio da osam preduzeća nema licencu za rad, a da je oko polovine ostalih preduzeća društveno i drže monopolski položaj "iako po Ustavu društvena preduzeća ne postoje već dve godine".

Prema rečima Čanka pojedina preduzeća naplaćuju ogromne marže i kao primer naveo je preduzeće Čoka koje naplaćuje oko 40 odsto marže za pravna lica i oko 37,5 odsto za domaćinstva.

Lider LSV je naglasio da su nedopustive toliko ogromne marže pojedinih preduzeća jer građani sopstvenim sredstvima moraju da izgrade gasnu infrastrukturu a ona kasnije ostaje u vlasništvo distributera.

On je rekao da je oko tog problema razgovarao sa premijerom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem koji mu je kazao da će policija preduzeti neophodne mere i pokrenuti istragu oko toga.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image