• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković za godinu zaradio 800 miliona dolara

Vlasnik Delta holdinga skočio sa 42. mesta na 35. mesto na listi 100 najbogatijiih u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. Najbogatiji Srbin prošle godine Filip Cepter izgubio 1,8 milijardi dolara. U klub najbogataša ušao i Predrag Ranković Peconi sa bogatstvom procenjenim na 700 miliona dolara.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković skočio je sa prošlogodišnjeg 42. mesta na 35. mesto na listi 100 najbogatijiih u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, koju sastavlja poljski nedeljnik Vprost.

Miškovićeva imovina povećana je sa dve milijarde dolara na 2,8 milijardi dolara, i najbogatiji je ne samo u Srbiji, već u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Najbogatiji Srbin prošle godine, Filip Cepter, osetio je udar finansijske krize, pošto je sa prošlogodišnjeg 23. mesta spao na 36, odmah iza Miškovića. Cepterovo bogatsto sa 4,4 milijarde istopilo se na 2,6 milijarde po procenama autora rang liste.

Među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi, sa prostora bivše Jugoslavije, uspeo je da uđe i srpski biznismen Predrag Ranković koga prošle godine nije bilo na listi, a sada je 93. sa bogatstvom koje se procenjuje na 700 miliona dolara.

Jednako je procenjena i imovina srpskog biznismena Đorđa Nicovića, kao i jedinog Hrvata među istočnoevropskih 100 bogataša - Ivice Todorića.

Stanku Subotiću, vlasniku kompanije EMI, bogatstvo od 600 miliona dolara - zahvaljujući kojima je prošle godine bio na 93. mestu, sada nije bilo dovoljno da uđe među 100 najbogatijih u istočnoj Evropi.

Ukupna imovina 100 najbogatijih istočnoevropskih tajkuna je ove godine procenjena na 369 milijardi dolara, dok je prošlogodišnja lista cenila njihovo ukupno bogatstvo na 390 milijardi dolara, što znači da je ove godine smanjena za 21 milijardu.

Najviše su izgubili ruski, ukrajinski i poljski tajkuni, poput kralja aluminijuma Olega Deripaske, čije firme su na berzi, a koji su pozajmljivali za dalju ekspanziju na osnovu akcija.

Sada kada akcijama vrtoglavo pada vrednost u jeku finansijske krize, bankama takva garancija više nije dovoljna a "Mlada fronta Dnes" piše da je Deripaska imao vrlo neprijatan razgovor sa jednom francuskom bankom koja je tražila da garantuje pozajmicu sa više novca umesto sve manje vrednim akcijama.

Redosled tajkuna na listi pretumbao se, i najbogatiji nije više Oleg Deripaska, čija imovina se prepolovila sa 30 na 15 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je pao na 5. mesto ove liste.

Najbogatiji u centralnoj i istočnoj Evropi sada je ruski finansijer Sulejman Kerimov sa 24,5 milijardi dolara, a sa prošlogodišnjeg desetog mesta dospeo je na prvo zahvaljujući prodaji svojih akcija Gasproma ovog proleća pre nego što je izbila kriza.

Pored Deripaske veliki gubitnik je i ruski oligarh, vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Abramovič, kome su se prošlogodišnje 22 milijarde dolara, zahvaljujući kojima je bio drugi među najbogatijim, istopile na 10 milijardi, što je sada bilo dovoljno tek za osmo mesto.

Poljski Vprost listu je radio u saradnji sa češkim dnevnikom "Mlada fronta Dnes" i još nekoliko srednjeevropskih redakcija.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image