• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Septembarska plata: Prosek 47.920 RSD, stvarno oko 215€

Izvor MONDO/Tanjug

Prosečna neto zarada po zaposlenom u Srbiji za septembar 2018. godine iznosila je 47.920 dinara (oko 405€). Iznos koji u stvarnosti prima najveći deo zaposlenih je mnogo manji, i kreće se oko 215 evra.

Neto plata je veća realno više za 3,3 odsto nego u istom mesecu prošle godine, dok je kod nominalne neto plate (kada se ne uračuna gubitak na inflaciji) povećanje je 5,5 odsto.

Približnija stvarnom stanju u novčaniku srpskih radnika je brojka koju daje medijalna neto zarada, i ona je za septembar iznosila 37.957 dinara (320 €). To je srednji statistički iznos, što znači da je po 50 odsto zaposlenih primilo veću odnosno manju platu od navedenog iznosa.

Izvor: Ilustracija MONDO

Ali ni to nije plata koju prima najveći deo zaposlenih, a njih u statistici pokriva tzv. modalna plata, odnosno iznos koji dobija najveća posmatrana grupa. Ovaj iznos, međutim RZS ne objavljuje redovno pri svakom mesečnoj izveštaju o zaradama.

Ako se uporedi sa s odnosom iznosa koji su prezentovani u februaru, ta "prava" srednja plata je oko polovine prosečne neto zarade (52 odsto) ili oko dve trećine (67 odsto) modalne zarade. To bi za septembar iznosilo od 210 do 215 €.

Skok: Plata nam porasla 50 evra!

Kod bruto zarade (sa doprinosima i porezima) od 66.251 dinar, nominalan rast je 4,9 odsto a realan 2,7 posto, objavio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-septembar ove godine, prosečna bruto zarada je "težila" 68.032 dinara, što je u odnosu na isti lanjski period rast od 5,7 odsto nominalno, odnosno od 3,7 procenata realno.

Istovremeno, neto zarade su u posmatranom periodu porasle za 6,2 posto nominalno i za 4,2 procenta realno, na 49.208 dinara.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Run Zo

znaci 70 posto ljudi prima 200 eur, a koliko njih radi a ne prima nista?

Linda

Prosek nam vade politicari, pevaci na drogu, kriminalci u klubovima i po sistemu i stranacki robotovi....Eeeeeeee

Jovan Repac Predsednik Plandista

Moja plata je 122.000 din, prosle godine je bila 111.000. Bitno je da standard raste i da su svima povecane plate!

special image