• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Od izvoza automobila milijarda evra"

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da se nada da će izvoz automobilske industrije u 2011. godini iznositi najmanje milijardu evra.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da se nada da će izvoz automobilske industrije u 2011. godini iznositi najmanje milijardu evra.

Milosavljević je novinarima nakon otvaranja Međunarodnog sajma automobila u Novom Sadu rekao da bi, prema planu italijanskog Fijata - strateškog partnera kragujevačke Zastave, u toj fabrici 2011. trebalo da bude proizvedeno oko 200.000 Fijatovih vozila srednje i niže kategorije.

"Prema tom planu, oko 90 odsto proizvodnje trebalo bi da bude namenjeno izvozu, od kojeg bi u 2011. trebalo da ostvarimo zaradu od najmanje milijardu evra, što će se itekako osetiti u spoljnotrgovinskom bilansu Srbije", kazao je on.

Ministar trgovine je ponovio da je sniženje carina na uvoz automobila na 10 odsto od 1. januara 2009. godine rezultat dogovora sa Fijatom, jer se uvoz automobila neće odraziti na proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, jer je 90 odsto namenjeno izvozu.

"Ova godina je specifična po tome što je potpisan ugovor o strateškom partnerstvu sa Fijatom, što će auto-industriju Srbije ponovo vratiti na svetsku scenu. Siguran sam da će se ugovor odraziti na izvoz, ali i razvoj sajamskih manifestacija i privlačenje stranih investitora", ocenio je Milosavljević.

On je rekao i da jednostrana primena trgovinskog sporazuma sa EU neće doneti ništa novo auto-industriji, jer će carine za uvoz automobila od 1. januara biti 10 odsto i važiće za sve automobile proizvedene u EU.

"Srbija se polako vraća na svetsku auto mapu i zbog toga su i proizvođači zainteresovani da budu sve prisutniji na tržištu Srbije i koriste Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom i zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma", naveo je on.

Na Međunarodnom sajmu automobila, koji na Novosadskom sajmu traje do 26. oktobra, nastupa oko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Oni su predstavili najnovija dostignuća u automobilskoj industriji, a posetioci će tokom šest sajamskih dana moći da vide popularne i nove modele najpoznatijih svetskih proizvođača.

Tokom sajma premijerno će biti izloženo oko trideset modela automobila, od kojih će neka po prvi put biti prikazana na tržištu jugoistočne Evrope.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image