• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN angažuje Stiglica za izlazak iz krize

Predsednik Generalne skupštine UN Migel D'Eskoto najavio je u utorak da će osnovati posebno stručno telo za praćenje globale finansijske krize, koje će voditi bivši vodeći ekonomista Svetske banke, nobelovac Džozef Stiglic.

Predsednik Generalne skupštine UN Migel D'Eskoto najavio je u utorak da će osnovati posebno stručno telo za praćenje globale finansijske krize, koje će voditi bivši vodeći ekonomista Svetske banke, nobelovac Džozef Stiglic.

Novo stručno telo će analizirati globalni finansijski sistem, uključujući i rad vodećih institucija poput Svetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kako bi se pronašao odgovor na krizu koja pogađa sve zemlje, navodi se u saopštenju UN.

Nekadašnji prvi ekonomista i potpredsednik SB Stiglic i njegovi saradnici će, kako se navodi, zemljama članicama UN sugerisati koje mere da preduzimaju kako bi "obezbedile stabilniji ekonomski poredak".

"U svetu raste uverenje da se tekuća kriza finansijskog sistema ne može rešiti pojedinim odgovorima na nacionalnom i regionalnom nivou, već samo zajedničkim naporima na globalnom nivou", izjavio je D'Eskoto.

Džozef Stiglic, koji je sa Džordžom Akerlofom i Majklom Spensom 2001. godine nagrađen Nobelovom nagradom za ekonomiju, nastupao je poslednjih godina kao oštar kritičar rada SB, MMF i administracije američkog predsednika Džordža Buša.

U svojim knjigama "Protivrečnosti globalizacije" i "Šanse globalizacije" Stiglic je ukazao na brojne negativne ekonomske i političke aspekte sadašnjeg oblika procesa globalizacije i predložio osnovne reformske mere.

Te mere uključuju veće pravo zemalja u razvoju prilikom odlučivanja u međunarodnim finansijskim institucijama, transparentniji način rada tih ustanova, reformu sistema svetskih monetarnih rezervi i novi, pravedniji globalni trgovinski ugovor.

Sastav i detalji rada novog stručnog tela biće objavljeno ubrzo posle vanredne sednice Generalne skupštine posvećene globalnoj finansijskoj krizi, koja zakazana je za 30. oktobar.

Svetska finansijska kriza podićiće broj nezaposlenih u svetu na 210 miliona do kraja sledeće godine, što će biti najviše u poslednjih deset godina, saopšila je UN agencija za rad Međunarodna radnička organizacija (ILO).

U narednih godinu dana najmanje 20 miliona ljudi će izgubiti svoj posao, pa će nakon dugog vremena u svetu biti više od 200 miliona nezaposlenih.

Generalni direktor ILO Huan Somavia je ocenio da bi svetski lideri morali da svoju pažnju prebace sa finansijskog sistema na to kako ona utiče na živote pojedinaca, konkretna radna mesta i preduzeća.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image