• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić i Ilić čine sve za štediše

Narodna banka obezbedila dovoljno sredstava za obezbeđivanje likvidnosti banaka, a ministarstvo finansija priprema oslobađanje deviznih štediša od poreza na prihod od kamata.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je u sredu da je obezbeđeno dovoljno sredstava za likvidnost banaka, tako da građani mogu da budu sigurni za svoju štednju i da će uvek moći da dobiju nazad svoj novac.

To Centralnu banku mnogo košta i možda će loše uticati na njen ukupni bilans poslovanja, ali je sada stabilnost ipak najvažnija, rekao je Jelašić na tribini u NBS.

On je predočio da je povećano osiguranje štednje sa 3.000 na 50.000 evra zadovoljavajuće, jer od ukupno 6.305.260 štediša njih 6.291.521 ima štednju do 50.000, a samo 13.744, odnosno jedan odsto, više od toga.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić je rekao da su u toku analize kako bi se sagledala mogućnost da se osiguranje depozita proširi i na preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

On je najavio da će Zakon o osiguranju depozita biti odmah po donošenju rebalansa budžeta prosleđen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Od Nove godine biće ukinuti porezi na kamate od devizne štednje, a zakoni o tome biće doneti posle rebalansa budžeta, najavio je Ilić.

On je rekao da će postojeći oročeni depoziti koji prelaze u narednu godinu biti oslobođeni samo poreza za mesece od Nove godine.

Prisutni bankari se nisu složili sa ovim, jer su ukazali da se porez na kamatu obračunava u trenutku sticanja prihoda, a ako se on ostvaruje u narednoj godini, onda je neodrživo oporezivanje u ovoj godini.

Ilić je istakao da tako nešto mora da bude, jer zbog rebalansa budžeta država računa i na prihode od poreza do kraja godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image