• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez kredita u švajcarcima

Među bankama koje su obustavile izdavanje stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima su Rajfajzen, Inteza, Hipo Alpe Adrija i Unikredit, dok ih EFG i KBC još uvek odobravaju.

Komercijalna banka planira da ukine kredite u švajcarskim francima zato što su isuviše rizični, najavila je predstavnica te banke Tanja Nedeljković u sredu.

Ona je na okruglom stolu Ekonomist medija grupe kazala da Komercijalna banka nema sopstvene izvore u švajcarskim francima i da krediti indeksirani u toj valuti nose veliki rizik jer se kretanje vrednosti te valute ne može predvideti.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić pozdravio je najave banaka da ukidaju stambene kredite vezane za švajcarski franak, jer je to dobro sa stanovišta sigurnosti dužnika i stabilnosti bankarskog sektora.

Narodna banka Srbije odavno upozorava da su ti krediti rizični, kazao je Jelašić i dodao da ne mora da znači da je kredit jeftiniji ukoliko su kamate niže, već treba uzeti u obzir i druge aspekte ugovora.

Rizik je veliki u slučaju švajcarskih franaka, jer bankarski sistem Srbije nije vezan za tu valutu, Srbija nema mogućnosti da utiče na odnos dinara i franka, a kretanje te valute se ne može predvideti, kazao je guverner Narodne banke Srbije.

Među bankama koje su obustavile izdavanje stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima su Rajfajzen banka, Banka Inteza, Hipo Alpe Adrija i Unikredit banka, dok EFG banka i KBC banka još uvek odobravaju takve kredite.

Član Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke Mirko Španović kazao je da je ta grupa odlučila da obustavi odobravanje kredita u švajcarskim francima zato što su domaći izvori novca vezani za evro, pa je, kako je naveo "najlogičnije da se krediti vežu za tu valutu".

Prema Španovićevim rečima, nije vreme za eksperimentisanje sa vezivanjem kredita za druge valute.

On je rekao da Narodna banka Srbije nije ni na koji način uticala na odluku Hipo Alpe Adrija grupe.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image