• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankrot pančevačke Azotare?

Izvor Tanjug

Pančevačka fabrika mineralnih đubriva HIP "Azotara" shodno sudskoj odluci ide u bankrot ukoliko niko od poverilaca do 26. decembra ne podnese žalbu na odluku koju je doneo Privredni sud u Pančevu, piše "Politika".

 Azotara Pančevo - bankrot   Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO


"Privredni sud u Pančevu doneo je 18. decembra rešenje kojim se određuje bankrotstvo stečajnog dužnika HIP 'Azotara' d.o.o. u Pančevu, kao način rešavanja sprovođenja stečajnog postupka", kaže za taj list Nenad Unčević, portparol Privrednog suda.

Po pravosnažnosti rešenja, objašnjava, stečajni upravnik treba da, bez odlaganja, započne i sprovede postupak unovčavanja celokupne imovine stečajnog dužnika.

Do rešenja o bankrotstvu došlo je, dodaje Unčević, pošto je istekao rok od 90 dana od uvođenja stečaja, u kome niko od poverilaca nije podneo plan reorganizacije "Azotare" u stečaju.

Ode u stečaj: Pančevačka Azotara ide na doboš

Bankrot, prema njegovim rečima, znači da će, prema Zakonu o stečaju, poverenik stečajnog upravnika, uz saglasnost Odbora poverilaca, odlučivati o dva načina da se oni namire, i to postupkom prodaje pravnog lica ili nepokretne imovine stečajnog dužnika, nakon procene imovine.

Pančevačka "Azotara" je u stečaju od polovine avgusta, kada je Privredni sud u Pančevu usvojio predlog Ministarstva privrede Republike Srbije za pokretanje postupka nad preduzećem i otvorio stečajni postupak zbog prezaduženosti.

Sud je u obrazloženju tada naveo da je Društvo ostvarilo gubitak od 4.988.129.000 dinara, koji je ostao nepokriven, da dug premašuje visinu kapitala za više od 11 milijardi dinara, da su kratkoročne obaveze veće od obrtnih sredstava, što znači da dužnik ne može da ih ispuni, te da je preduzeće HIP "Azotara" insolventno, nelikvidno, odnosno prezaduženo.

Do polovine avgusta ove godine, svih 900 zaposlenih uzelo je otpremnine, čime im je prestao radni odnos u fabrici, ali je, prema nezvaničnim informacijama, gotovo polovina njih i dalje radila na remontu postrojenja koja ne mogu biti ugašena, navodi "Politika".

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goki

Zar je moguće da posle subotičke koja je već srušena da i ova propadne

Dile

To je jedna od fabrika koju su žuti unakazili

Pedja

Azotara treba raditi potrebna je za poljuprivrednike a obecanja dusana .b. da ce neki radnici biti vraceni a to niko nezna videcemo njegovo obecanje .

special image