• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi otplatili sve dugove RTB Bora!

Izvor Tanjug

Strateški partner RTB Bora, kineska kompanija "Ciđin", otplatila je sve dugove borske kompanije iz unapred pripremljenog plana reorganizacije, tako što je samo u jednom danu isplatila više od 200 miliona dolara.



Kompanija je tako u novu godinu ušla rasterecena balasta istorijskog dugovanja, kažu u RTB-u, prenosi casopis kompanije Bor kolektiv.

"Cidin" je uplatio više od 200 miliona dolara i sada se RTB, odnosno "Cidin Bor koper", bez ikakvog ogranicenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznacajnijih evropskih proizvodaca bakra u buducnosti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic.

Placene su, kako je naveo, sve obaveze prema budžetu Srbije u vezi s rudnom rentom i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema EPS-u za isporucenu elektricnu energiju i domacim bankama, kao i prema Fondu za razvoj.

Otplacen je u celosti i kredit kanadske banke EDC za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaceno 11,21 milijarda dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

"Dugovi RTB-a su na današnji dan - nula. A, kada smo, pre pet-šest godina, poceli da se bavimo RTB-om, bili su veci od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Cidin, koji je, da bi se završio klouzing, bio u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para, stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", rekao je Antic.

Kada se zaokruži ceo ciklus koji "Cidin" radi u Srbiji, u vezi sa RTB-om i za projekat Cukaru Peki, u narednih nekoliko godina Srbija ce s proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona bakra godišnje biti treci najveci proizvodac bakra u Evropi.

"Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u ucestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar ucestvovace pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa Cidinom istorijski važna odluka za Srbiju i moram da zahvalim svim ljudima koji su ucestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, pocev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i Vlade u celini", istakao je Antic.

Ipak, ono što je dalo kljucni doprinos i najsnažniji ''vetar u leda"' svemu tome, dodao je, jesu dobri odnosi Srbije i Kine i pre svega licni i prijateljski odnosi predsednika dve zemlje - Aleksandra Vucica i Si Ðinpinga.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stoj ko ide,Stojko ide

Ha,ha....pa oni za ovih tridesetak godina duguju preko milijarde...

Cane

Zato sto smo sendvicari, za sendvic bi se prodali

Iborac.

Niko u svetu sem kineza nema para i hrabrosti da posluje sa tim preduzećem, skidam kapu

special image