• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta na putu prema rekordnom mesečnom padu

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila za više od dva dolara, na ispod 64 dolara za barel, a na dobrom je putu da ostvari dosad najveći mesečni pad.

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila za više od dva dolara, na ispod 64 dolara za barel, a na dobrom je putu da ostvari dosad najveći mesečni pad.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 2,46 dolara, na 63,50 dolara za barel, pri čemu je od početka meseca akumuliran pad od čak 35 odsto, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,55 dolara, na 61,16 dolara za barel, preneo je Rojters.

Pad cene "tečnog zlata" su izazvali najnoviji, nezadovoljavajući podaci o američkoj privredi, koji ukazuju na to da je u najvećem svetskom potrošaču energenata došlo do značajnog pada tražnje goriva.

Prema juče objavljenim podacima, američki bruto domaći proizvod (BDP) je u prethodnom tromesečju pao, već treći put zaredom - za 0,3 odsto na godišnjem nivou. To je najveći pad BDP u SAD u proteklih sedam godina, a izazvao je nove gubitke na svetskim tržištima sirovina i hartija od vrednosti, koje su takođe na najboljem putu da im oktobar bude rekordno loš mesec.

Na pojeftinjenje nafte je uticalo i jačanje američke valute, što smanjuje privlačnost sirovina sa cenom izraženom u dolarima.

Nafta je za samo tri meseca izgubila vrednost koju je prethodno "nagomilavala" čitavu godinu dana. U odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel, cena tog energenta se do danas više nego prepolovila.

Tržište je fokusirano na dokaze da globalna ekonomska kriza izaziva pad tražnje energenata, ali uglavnom ignoriše pokazatelje o slabijem snabdevanju.

Posle prošlonedeljne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanji dnevnu proizvodnu kvotu za 1,5 miliona barela, počeli su da se pojavljuju dokazi da se ona zaista sprovodi.

Kuvajt je tako danas obavestio svoje kupce da u novembru smanjuje isporuke za pet odsto, dok su početkom nedelje Nigerija i Ujedinjeni Arapski Emirati takođe saopštili da smanjuju snabdevanje. Sa druge strane, najveći izvoznik u sklopu OPEK - Saudijska Arabija - još nije izdala takvo saopštenje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image