• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od Evropske banke u 2018. godini 350 miliona evra

Izvor mondo.rs

EBRD uložio 395 miliona evra u Srbiji tokom 2018. godine. Ukupan iznos investicija u Srbiji od 2001. godine dostigao 5 milijardi evra!

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nastavila je da pruža konkretnu podršku investicijama u Srbiji.

Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška regionalnom širenju srpskih kompanija, veća povezanost u regionu i podrška zelenoj ekonomiji ostaju glavni prioriteti za ulaganja Banke u Srbiji, saopšteno je iz EBRD.

U cilju podsticanja privatnog sektora, Banka je usmerila sredstva u vrednosti od blizu 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća. Mala i srednja preduzeća u Srbiji sada imaju lakši pristup finansiranju, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i energetsku efikasnost, i čime se podstiče trgovina.

EBRD je tokom 2018. godine za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao privatna sredstva u značajnim iznosima za finansiranje obimne modernizacije aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu, navodi se u saopštenju. 

Nastavljena je podrška poboljšanju saobraćajnih veza u Srbiji kroz kredit za "Srbija Voz" od dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu.

U cilju podsticanja rasta srpskih kompanija, tokom 2018. godine Banka je podržala domaćeg proizvođača nameštaja "Forma Ideale" sa 10 miliona evra i poljoprivrednu kompaniju MK Group sa 25 miliona evra.

Prošle godine, uz podršku Evropske unije, Austrije i Energestke zajednice, u Srbiji je pokrenut program "Kreditna linija za zelenu ekonomiju", koji građanima Srbije omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju.

U cilju daljeg podsticanja zelene ekonomije u Srbiji, EBRD je uspešno realizovao program "Zeleni inovacioni vaučeri" kojim se stimuliše kapacitet srpskih kompanija za uvođenje inovacija na polju zelenih tehnologija i resursne efikasnosti. U prvoj godini ovog programa EBRD je vaučerima u ukupnoj vrednosti od 435.000 evra podržao 29 projekta. Realizacija ovog programa biće nastavljena i u 2019. godini. 

U sektoru poljoprivrede, EBRD je, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i udruženjem "Žita Srbije", pomogao Srbiji da ispuni potrebne fitosanitarne uslove za izvoz pšenice u Egipat, koji je najveći svetski uvoznik ove žitarice.

Ovaj rezultat dolazi 30 godina nakon što je Srbija prestala da izvozi pšenicu u Egipat i verovatno će dovesti do većeg prometa žitom, čiji izvoz ima najveću vrednost u sektoru poljoprivrede u Srbiji.   

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grr

Da, Kosticu jadnom i MK Grupi treba najviše pomoci.

Ma idi

Zlatno doba.

Nebuloza

Krediti

special image