• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREOKRET: Srbija se vraća nuklearnoj energiji?

Izvor MONDO/Tanjug

Zvaničnici Rusije i Srbije potpisali su u Beogradu međuvladin sporazum o saradnji u realizaciji zajedničkih projekata u oblasti miroljubivog korišćenja nuklearne energije. Otvaramoa li vrata i za nukelarne eletkrane?

U Beogradu je, tokom posete predsednika Vladimira Putina, Potpisana je izjavu o strateškom partnerstvu dve zemlje u izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologiju i inovacije u Srbiji, saopštila je ruska državna nuklearna agencija Rosatom.

Po najvišim svetskim standardima

Lihačev je podvukao da će svi projekti biti u skladu sa sa najvišim standardima nuklearne bezbednosti i uzimati u obzir centralnu ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u definisanju tih normi i standarda, navodi se u saopštenju.

"Međuvladin sporazum uspostavlja širok spektar saradnje dve zemlje, uključujući i, ali ne samo, podršku u stvaranju i unapređenju infrastukture za nuklearnu energiju u Srbiji, projektovanje, izgradnju i modernizaciju istraživačkih nuklearnih reaktora, razvoj nuklearne medicine, sprovođenje osnovnih i primenjenih istraživanja u oblasti nuklearne energije, razvoj inovacija, novih tehnologija i modernih digitalnih tehnologija, primenu tehnologije zračenja u poljoprivredi i industriji; obrazovanje, obuku i dodatnu obuku stručnjaka u nuklearnoj industriji", piše u saopštenju.

Sporazum su juče, u prisustvu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, potpisali generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačev i srpski ministar za inovaciju i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Srbija dobila pristup ruskom nuklearnom znanju

Aleksej Lihačev je rekao da Srbija "ima jedinstven potencijal i iskustvo u razvoju i korišćenju nuklearnih tehniologija" i da su identifikovani projekti koji će kombinovati profesionalne i tehničke kompetencije dve zemlje, a pre svega projekt izgradnje centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije koji će dati snažan podsticaj saradnji Rusije i Srbije, ali i biti platforma saradnje u celom regionu centralne Evrope.

Švajcarci protiv gašenja nuklearki

"U cilju implementacije navedenih oblasti saradnje, međuvladin sporazum predviđa formiranje mešovitih radnih grupa koje će sprovoditi specifične projekte i istraživanja, kao i razmenu, organizaciju seminara i koferencija, podršku u edukaciji i obuci naučnog i tehničkog osoblja, i snabdevanje opremom, materijalom i komponentama", piše u saopštenju Rosatoma.

U Srbiji još važi Moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana iz vremena SFRJ, iz davne 1989. godine, ali u međuvremenu je donet i Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana. Tim propisom Srbija je sama sebi ne samo zatvorila vrata za proizvodnju nuklearne energije, već je u velikoj meri time obustavila sve moguće nuklearne projekte ali i, što je ogromna šteta, i školovanje kadrova u toj oblasti, jer stručnjaci nemaju na čemu da se stvaraju.

A Institut nukealrnih nauka u Vinči češće je u medijima kao izvor skandala, nego kao izvorište nauke.

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sladjan

nuklearna centrala treba srbiji!jer je recimo dva puta jeftinija el energija nego ovako!!!!sve sto ima veze sa nuklearnom energijom potrebno je!!!!!

Marina

Srbija treba da se vrati nuklearnoje energiji. Jedan nuklearni centar bi Srbiji dobro došao.

Sonja

Srbija postaje vodeća sila na Balkanu.

special image