• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako prepoznati da vam se sprema otkaz

Zaposleni koji uvidi sve znakove da mu se sprema otkaz ima više vremena za potragu za novim angažmanom i doškolovanje

Otkazi stižu u mnogim oblicima. Jedno je redovan otkaz, drugo iznenadni, koji se izriče ako ste nešto posebno zgrešili. I mnogi sporazumni raskidi ugovora o radu imaju smisao otkaza ako je radnik nateran da prihvati takav aranžman kao dostojanstven način odlaska iz preduzeća. Otkaz nije samo jednostrani raskid ugovora o radu, već i svaki prekid saradnje naručitelja i izvođača radova, nezavisno od pravne forme njihovog poslovnog odnosa.

Ono što povezuje sve otvorene i skrivene otkaze jeste činjenica da je neko protiv svoje volje ostao bez izvora prihoda. Zaposleni koji uvidi sve znakove da mu se sprema otkaz ima više vremena za potragu za novim angažmanom i doškolovanje. Evo nekih od tih znakova:

Kad prolazite pored grupice kolega na pauzi, niko vas ne poziva da im se pridružite. Štaviše, snižavaju ton čim vide da nailazite ili naprasno menjaju gestikulaciju kojom su se služili dok vas nisu ugledali. To je očigledan znak da ste tema razgovora bili upravo vi. Teško je voditi i ležeran razgovor s onima koji su na odlasku (znali to oni ili ne). Stoga je većini lakše uopšte ne održavati kontakt s predstojećom žrtvom.

Niste više u toku sa zbivanjima u firmi? Ne dobijate pozive na sastanke na koje su vaši kolege uredno pozvani? Očito vam šefovi nemaju šta reći niti žele išta čuti od vas. U takvom slučaju za promene vjerojatno saznajete slučajno ili iz nezvaničnih izvora, od čistačice na hodniku ili od pojedinca koji je malo manje marginaliziran od vas.

Povremeno vam se obrati neko od kolega i dobaci vam neku primedbu račun koja nije sasvim dorečena, ali zvuči zabrinjavajuće i upozoravajuće. Npr: “čujem da si opet nešto zeznuo...” ili “juče su te spominjali na kolegijumu...”. Povrh svega, nadređeni ne ulazi ni u neobavezno čavrljanje s vama, a ako se nađete zajedno u liftu, ćuti kao zaliven. Takav odnos okoline prema radniku najčešće znači samo jedno.

Nedobijanje zaduženja u kojima biste mogli pokazati sve svoje veštine takođe je loš predznak. Dok drugi dobijaju prestižne zadatke, vama dodeljuju uglavnom one koji naglašavaju vaše slabe strane ili su ispod vašeg profesionalnog nivoa. Ili dobijate dosadne ili “prljave” poslove koje niko drugi ne želi.

Strah je utemeljen i ako ste preseljeni iz boljeg okruženja u lošije, iz vlastite kancelarije u veliku salu gde vam je dodeljen mali sto. Pritom ste s najnovijeg računara prebačeni na stari s oštećenim ekranom, malo memorije i mišem koji zapinje. Umesto direktne linije, morate brojeve izvan kompanije nazivati preko operatera. Pronalazite sve više ograničenja pri surfanju pa ne možete na mnoge stranice koje ste uobičajeno posećivali. Ako je takva sudbina zadesila i ostale, možda se radi o opštoj politici preduzeća, ali ako ste jedini – znak je da vam sledi otkaz.

Opasnost se nazire i ako je vaš nadređeni napisao negativan izveštaj o vama ili često ostavlja trag na papiru o kontaktima s vama, navodeći vaše pogreške i upozorenja koja vam je uputio. U normalnim okolnostima bilo bi logično da vas nazove ili zaustavi na hodniku i kaže vam šta želi u par rečenica. Međutim, ako su njegove primedbe i vaše greške stavljeni na papir, znači da prikuplja dokazni materijali koji bi mogao poslužiti u procesu otkazivanja vašeg ugovora o radu, zaključuje Poslovni.hr.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image