• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brnabić: Ogroman rast izvoza IT sektora

Izvor Beta

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u prvih 11 meseci 2018. godine premašio vrednost izvoza od milijardu evra.

 Itnernet tehnologije rast izvoza Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

To je rast od 27,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je predsedavala sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije na kojoj je usvojen Plan rada u 2019. godini i izveštaj o radu prošle godine.

Suficit izvoza IKT usluga, prema rečima premijerke, čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od više od 20 odsto.

Prosečna plata po zaposlenom u ovom sektoru, koji je jedan od najbrže rastućih u Srbiji, kako je rekla, više od dva puta je viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira četiri-pet radnih mesta u ostalim sektorima.

IT prekvalifikacija: Produžen rok za prijavu

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije prepoznala potencijal IT industrije, preduzela konkretne korake kako bi obezbedila njen dodatni rast i pružila novu viziju razvoja Srbije zasnovanu na inovacijama.

Na sednici Saveta predstavljeni su najvažniji realizovani projekti i planovi za naredni period među kojima su uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta od petog razreda u osnovnim školama, dok su u ovoj školskoj godini učenici šestog razreda započeli učenje u programskom jeziku "python".

Omogućen je i pristup internetu u svim osnovnim školama, a dodatnih 10 miliona evra investirano je u pristup brzom internetu za škole u 2019.

U saradnji sa Fondacijom Petlja i Inicijativom Digitalna Srbija, sve škole dobile su osnovnu IT opremu, a nastavnicima je pružena obuka za predavanje IT predmeta.

BUDUĆNOST: Prijemni za IT položilo pet puta više!

Sproveden je pilot projekat uvođenja digitalnih obrazovnih materijala u 2.000 "digitalnih učionica", a u ovoj godini nastavlja se investiranje u potpunu digitalizaciju udžbenika.

Broj specijalizovanih IT odeljenja povećan je ove školske godine za skoro pet puta u odnosu na 2017. godinu, na ukupno 44 u 36 gimnazija širom Srbije, a povećani su i kapaciteti tehničkih fakulteta kako bi se omogućio upis 20 odsto više studenata nego pre dve godine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je opredelila oko 100 miliona evra za investicije u infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje okruženje za startapove, inovativne kompanije i istraživanje i razvoj.

Oprez: Zamka u koju upadaju mladi IT stručnjaci

U sklopu programa prekvalifikacija za IT, priliku da steknu znanja i veštine iz programiranjenja neophodnih za poziciju junior programera, dobilo je 800 građana, a u toku su obuke za još njih 1.100.

"Započelo se sa uspostavljanjem baze za potpuno elektronsku Vladu – usvojeni su Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi a započeto je i uspostavljanje registra građana i adresnog registra", navodi se u saopštenju.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cc

Јавно обраћање Влади Републике Србије: Молим вас, ко лебац вас молим, немојте ништа да унапређујете у ИТ сектору и не пипајте ништа, то је једина грана у Србији која колико толико нормално функционише и то само зато што се ниједан од вас државних Шојића ту није мешао. Унапређујте ви ове распале ствари које се више и не могу додатно покварити те немате шта ту ни да изгубите - као што су здравство и пољопривреда, манте се ИТ-ја Бог вам среће дао.

Neo

Samo da prodje ponuda, pa da se i ja izvezem.. uslovi su kriminalni ovde za poslovanje.

Баобаб

@Neo свака власт има своју причу, где је банковски сектор Динкића !?! Тако и ови... правите фабрике, али не хангаре за монтажу туђе технологије. Уништили смо научне установе и институте немамо ништа само јефтину радну снагу и имагинарни IT сектор.

special image