• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKIDA SE HLEB po "socijalnoj" ceni?

Izvor MONDO/Tanjug

Vlada ozbiljno razmišlja o tome da se više ne produžava primenu Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500", koja važi do 31. januara, pošto se vekna hleba prodaje ispod propisane cene, kaže ministar Ljajić.

  Ljajić - Moguće ukidanje uredbe o socijalnom hlebu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da se uredba ne poštuje i hleb prodaje ispod određene maksimalne cene od 46 dinara za veknu od najmanje 500 grama.

Novosadsko poslovno udruženje Žitounija, industrijski mlinovi i pekare su uputili zahtev za ukidanje pomute uredbe, a Ljajić kaže za Tanjugu da je to ministarstvo u stalnom dijalogu sa svim zainteresovanim akterima i da postoji potpuni konsenzus privrede, trgovaca, proizvođača i različitih udruženja da se uredba ukine, jer ona iziskuje veće administrativne troškove i za trgovce i proizvođače.

"Prema tome, jasno je da nema ekonomskih opravdanja za održavanje uredbe. Jedini argument za njeno produženje su psihološki argumenti, jer bi to neko mogao da iskoristi da pokrene kampanju - evo sad će cene hleba skočiti pošto je ukinuta poslednja uredba koja postoji. To se neće dogoditi jer i danas imate u prodavnicama hleb po nižoj ceni od propisanih 46 dinara za hleb 'sava' od brašna tip 500", istakao je Lajić.

Cena hleba Sava ista i narednih šest meseci

Naveo je da će, ipak, imati još jedan krug razgovora o tome, ali da su vrlo blizu odluci da se ta uredba ne produžava.

"S tim, što bi ostavili mogućnost da ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili bilo kakvih drugih poremećaja na tržištu, da tu uredbu vratimo".

Lajić je poručio da nema razloga za strah ako uredba bude ukinuta i da će u slučaju bilo kakvih incidenata u smislu poremećaja na tržištu ministarstvo biti spremno da je vrati.

"Tako da ozbiljno razmišljamo da je više ne produžavamo. To bi bila poslednja uredba kojom mi ograničavamo cenu bilo kog proizvoda", dodao je Ljajić.

Vlada Srbije je još 2010. godine propisala maksimalnu maloprodajnu cenu vekne belog hleba, kao meru zaštite socijalnog standarda stanovništva koja se, od tada, produžava na svakih šest meseci.

U Žitouniji kažu da je u vreme donošenja uredbe zaista pretila opasnost da maloprodajna cena osnovnog tipa hleba bude veća od propisanih 46 dinara.

Međutim, ukoliko se ukine, odnosno ne produži uredba, prestaće da važi i obaveza pekara da najmanje 40 odsto shog hleba koji proizvedu bude po najmanjoj, tj. "socijalnoj" ceni.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEN

MA UKINITE SOCIJALNI HLEB DAJO BUDE I NAS MANJE POCRKACEMO SA VAS BRIGA

PENZIONERKA

@PEN TAKO JE JA PORANIM U JUTO POGLEDAM NA KONTEJNER DALI JE NEKO ÓSTAVIO KESU SA JUČERASNJIM HLEBOM PA UZMEM SVA SRECNA STO CU DANAS IMATI STA DA JEDEM PA I AKO MI JE PENZIJA U PROSEKU 11 HILJADA A JA INVALID BICE BOLJE JOS SE NADAM

Милица

А шта се добија тиме што се подижу пензије и плате кад се одмах после тога подигну и цене? Хлеб је основна намирница. Дигните цене цигаретама!

special image