• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malim i srednjim firmama 14 miliona evra na dar

Izvor Tanjug

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je danas tri javna poziva za raspodelu 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP).

  Javni pozivi -1,7 milijardi dinara bespovratno za MSPP Izvor: MONDO/Samir Cacan

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede biće dodeljena kroz tri programa podrške - za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da je podrška preduzetnicima jedan od prioriteta Ministarstva u 2019. godini, a pre svega zbog činjenice da je samo prošle godine u sektoru malih i srednjih preduzeća bilo 50.000 više novozaposlenih nego 2017.

"Ono što je kvalitet više u ovoj godini jeste da smo olakšali proceduru za privrednike i sada je potrebno manje dokumentacije, a takođe smo i relaksirali kamatne stope iz kreditnih sredstava koja će biti podrška malim i srednjim preduzećima", rekao je Stevanović za Tanjug.

Vlada spremila 500 miliona za preduzetne

Milijarda za opremu

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća. Stevanović kaže da uslovi koje privrednici za nabavku opreme ili razvojne projekte moraju da ispunjavaju su pozitivno poslovanje u poslednje dve godine i da nisu bili blokirani, a kada je reč za početnike u biznisu da su preduzeća registrovana u prethodnoj i ovoj godini.

Navodi da su programi za početnike u poslovanju i za razvojne projekte odmah dostupni privrednicima, dok je za program za nabavku opreme raspisan poziv bankama koje će zajedno sa Ministarstvom učestvovati u realizaciji tog programa.

Poziv će biti otvoren do 11. februara, a po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas.

Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj.

U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava - do 30 odsto ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava - do 40 odsto ukupne investicije.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

visf gladna nego sita

NISAM SVE REKLA STA ME BOLI 2000TE MI JE FIRMA OTISLA POD STEČAJ A JA KAO INVALID U PENZIJU TADA SU SE DIREKTORI SMENJIVALI ZA KRATKO VREME PLATE SE NAGLO SMANJIVALF ONI KSALI STAJE KOJI MOGAO A ONDA RADNICI NA ULICU PO SILI ZAKONA BEZ PRAVNOG LEKA NA ZALBU DÓK SU DRUGE FIRME ISPLACIVALE PO GODIN STAŽA NAMA SAMO DUG ÓD 3 MESECA ZALOSNO ŽATO SADA JEDVA ZIVIM I NIKOM NISTA

VISE GLADNA NEGO SITA

MOLIM TE DARODAVCE DA MI POMOGNU DA PLATIM GREJANJE NISAM PRIVREDNIK ALI SA 68 GOD I PENZIJOM OD 11 HILJADA NISAM U STANJU DA PLACAM OBAVEZE A ZA STAN SAM BILA SLUZAVKA 35 GODINA

Extreme

Navlaka!

special image