• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mleko pod stalnom kontrolom, po srpskom standardu

Izvor Tanjug

Svi proizvođači mleka moraće dva puta mesečno da testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Nivo aflatoksina ostaje "srpski", pet puta veći od onog u EU.

 Referentna laboratorija za mleko i kontrola Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Ilustracija
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Mleko će u Srbiji imati kontinuiranu kontrolu a analize će biti besplatne, dok će svaki proizvođač dobiti smernice šta da preduzme ukoliko "postoje odstupanja u kvalitetu proizvoda od evropskih standarda", reka je premijerka Ana Brnabić nakon obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

"To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište", rekla je Brnabić.

KONAČNO: Od ponedeljka kontrolisano mleko, ali stvarno

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će Srbija u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane, a da je Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda na tržištu.

Postojanje nacionalnih, akreditovanih laboratorija za kontrolu hrane važno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje Poglavlja 12 u preogovorima sa EU, koje se odnosi na bezbednost hrane.

"Doneli smo i nove pravilnike za meso, jaja...pomažemo proizvođačima da izađu na druga tržišta", naglasio je Nedimović.

Sad i mi imamo XL jaja

Upitan da li je Srbija uskladila sa evropskim standardima vrednosti aflatoksina u mleku on je rekao da naša zemlja "teži ka tome", ali da je i dalje dozvoljeni nivo aflatoksina u Srbiji 0,25 mikrograma po kilogramu, dok je u zemljama EU 0,05 mikrograma.

"Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Nemamo velike količine mleka da bi mogli da izvozimo u EU", rekao je Nedimović i podsetio da je dozvoljeni nivo aflatoksina za SAD 0,5 mikrograma po kilogramu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU.

Naglasio je da je Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksnije i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU.

"Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU", rekao je Fabrici.
Dodao je da je 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko EU izdvojila za Direkciju, uloženo u rekonstrukciju centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović rekla je da je projekat, započet 2010.godine finansiranjem iz pretpristupnih fondova EU, bio "pred kolapsom" zbog "nenamenskog trošenja novca i neodgovornog ponašanja prethodnih vlada do 2012.godine.

"Uspeli smo da od 2014.godine "otkočimo" taj projekat znatnim izdvajanjem budžetskih sredstava da se ono što je potrošeno nadoknadi i da EU nastavi da finansira projekat u segentima kao što su laboratorijska oprema", rekla je Joksimović.

Referentna laboratorija za mleko, u međuvremenu, "otvarana" nekoliko puta, a počela je stvarno da radi u decembru prošle godine. 

MONDO:Nećemo laboratoriju jer nemamo kvalitet

Srbija i dalje, 2019. godine, nema potpuno funkcionalnu nacionalnu referentnu laboratoriju. "Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka" dobila je akreditaciju samo za mleko, i to tek sredinom decembra 2018. godine, dok se za ostatak i dalje čeka da se steknu, pre svega kadrovski, uslovi.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Владимир

Страшно.

special image