• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udovički: Finansijska kriza došla i u Srbiju

Direktorka regionalne kancelarije Programa UN za razvoj (UNDP) Kori Udovički izjavila je da je svetska finansijska kriza već došla u Srbiju.

Direktorka regionalne kancelarije Programa UN za razvoj (UNDP) Kori Udovički izjavila je da je svetska finansijska kriza već došla u Srbiju.

"Svetska finansijska kriza je već došla u Srbiju i građani će morati da je osete na svojoj koži", rekla je Kori Udovički za "Blic".

Bivša guvernerka Narodne banke Srbije i ministarka energetike rekla da kriza stiže u Srbiju kroz dva kanala.

"Prvi kanal predstavlja veliko smanjenje dotoka stranog kapitala, bilo kroz kredite ili direktne investicije. Strane investicije su nam ovih godina omogućavale da trošimo znatno više od vrednosti nacionalnog dohotka", rekla je Kori Udovički.

Prema njenim rečima, drugi kanal predstavlja pad potrošnje, koja će da uzrokuje problem u plasiranju srpskih proizvoda u inostranstvu, a smanjenjem izvoza smanjuje se mogućnost finansiranja uvoza.

"Srbija mora da se pripremi na to da u proseku smanji svoju potrošnju za 15 odsto. Makroekonomska politike mora da se prilagodi tome da se ta ušteda što manje desi kroz smanjivanje proizvodnje, već mora da se smanji onaj deo koji je išao direktno u potrošnju, što preko budžeta, a što kroz kreditiranja u bankarskom sistemu", rekla je Kori Udovički.

Prema njenim rečima, trebalo bi da se promeni odnos domaćih i stranih cena, što znači devalavaciju dinara. "Kurs treba da klizi brže od inflacije. To bi osiguralo da smanjimo tražnju iz inostranstva i tekući deficit, a ne da 'ubijamo' proizvodnju", dodala je.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image