• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkazi i pre krize

Vlasnici i direktori mnogih kolektiva kao da su jedva dočekali pretnje svetske ekonomske krize, pa "preventivno" već otpuštaju radnike, pišu "Novosti".

U Srbiji je, zvanično, nezaposleno 726.465 radno sposobnih građana. Koliko će ih biti do kraja ove, a naročito naredne godine, teško je i pretpostaviti. Iako direktor Nacionalne službe za zapošljavanje tvrdi da otpuštanja neće biti, već sada na desetine hiljada radnika u posrnulim srpskim fabrikama, strahuje od otkaza. Vlasnici i direktori mnogih kolektiva kao da su jedva dočekali pretnje svetske ekonomske krize, pa "preventivno" već otpuštaju radnike, pišu "Novosti".

Domaći stručnjaci ističu da će prelivanje svetske krize i kod nas, posledično, dovesti i do pada zaposlenosti. Jer, kad presuše krediti i investicije iz inostranstva, neminovno mora doći do pada proizvodnje, a to znači da neće biti posla za sve koji trenutno rade, a još manje za one koji čekaju na birou.

Koliko poslodavci, koji ovih dana otpuštaju radnike, to čine na osnovu preciznih proračuna o smanjenju proizvodnje za 2009. godinu, nije poznato. Zna se jedino da za svoju egzistenciju strahuje najmanje 47.000 radnika koliko ih, prema zvaničnim podacima, radi u društvenom sektoru, koji mora da se privatizuje do kraja godine. Ukoliko ne budu prodati, sledi likvidacija preduzeća, što neminovno povlači - otkaze.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, do sada je "gazdu" kroz tendere i aukcije promenilo 273.157 radnika. Trećina zaposlenih novog vlasnika je dobila kroz tendere, koji bi trebalo da obezbede, kakav-takav, socijalni program. Nažalost, i među njima ima mnogo primera da su novi vlasnici preduzeće upropastili, zaposlene ostavili bez plata i na ivici egzistencije. I to, pre nego su ugovori raskinuti. Bilo je i slučajeva da novi vlasnik, u međuvremenu, dokapitalizuje preduzeće i tako poveća svoj udeo u vlasništvu, ne ispuni svoje obaveze, država raskine ugovor, ali se taj bivši vlasnik javi kao glavni poverilac i preduzeće otera u stečaj (kao u zrenjaninskom "Šinvozu", gde su zabeležena i samoubistva radnika zbog posla).

"Veliki broj novosadskih radnika dobija otkaze. Primorani su da potpišu dobrovoljni odlazak ili odlaze zbog loših uslova u firmi, a sve to krivicom poslodavca, kojem je u interesu da na bilo koji način smanji broj zaposlenih", objašnjava Nada Vidović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Najugroženiji su radnici koji imaju po 20-25 godina radnog staža, pa ostanu bez posla. Takve radnike neće niko da zaposli, jer današnji poslodavci hoće mladu radnu snagu.

"Vlasnik AD 'Albus' nedavno je pokušao da otpusti 70 radnika, od ukupno 290 zaposlenih, pod izgovorom da su tehnološki višak, ali bez sačinjenog i odobrenog izveštaja", navodi Vidović.

Situacija je ista u svim njegovim firmama: u vršačkom "Vitalu" pred otkazom je 230 radnika, a u somborskom "Suncu" 107 zaposlenih.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Vrbasu, trenutno se nalazi 7.358 nezaposlenih. Pridružiće im se i većina od 232 otpuštenih radnika Fabrike ulja i biljnih masti "Vital".
"Šteta je da perspektivne firme, kakva je 'Vital', ovako veliki broj radnika otpuštaju proglašavajući ih tehnološkim viškom. Ukoliko ta odluka dobije saglasnost sindikata i naše službe, bitno će biti poremećen odnos ponude i potražnje na tržištu rada u opštini", kaže Goran Kaluđerović, šef Nacionalne službe za zapošljavanje u Vrbasu.

Tranzicija je Kraljevčanima ostavila pravu pustoš - desetak "nestalih" preduzeća,iz kojih je na ulicu izbačeno oko 20.000 radnika. Sa privredne mape izbrisan je "Magnohrom", nekada svetska industrija visokovatrostalnog materijala sa desetak hiljada zaposlenih, koji danas zapošljava samo dve stotine radnika.

U poslednjem talasu, sredinom ove godine, "Magnohrom" je kao tehnološki višak, uz otpremnine od 200 evra po godini radnog staža, posle višemesečnih protesta, napustilo 1.880 radnika.

"Većina se sada nalazi na našoj evidenciji, zajedno sa još 14.000 nezaposlenih Kraljevčana, ali i 3.500 onih bez zanimanja", kaže Srbislav Antonijević iz kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. "Pokušavamo da, bar jednom delu, pomognemo kroz prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali nemoguće je svima obezbediti novo zaposlenje".

Sličnu sudbinu kao "Magnohrom" doživeli si i građevinski gigant "Kablar", kombinat "Jasen", kao i trgovinski sistemi "Trgopromet", "Stoteks", "Poljopromet", "Gvožđar" i "Papirpromet". Čak je i "Fabrika vagona", sa nekadašnjih 5.000, spala na hiljadu zaposlenih.

Posle višemesečnog štrajka u fabrici metalne galanterije "Ekonom" u Ušću na Ibru, čiji je većinski vlasnik slovenački "Primat", od ukupno 148 zaposlenih, otkaz je dobilo 52 radnika, uglavnom iz proizvodnje.

Oko 34.200 Nišlija čeka posao, dok je 12.000 onih koji kao tehnološki viškovi u svojim fabrikama primaju dve godine naknadu, čekajući da odu u penziju ili na drugi način reše svoj radni status.

Za poslednjih deset godina u Kragujevcu je oko 20.000 radnika ostalo bez posla. Od 13.500 radnika Fabrike automobila, trenutno se na spisku nalazi oko 3.500. U "Kamionima" je od 3.500 ostalo oko 900, a u "Fabrici oružja" je od 3.000 ostala tek trećina. Ovi radnici nisu dobijali klasične otkaze, već su "zbrinjavani" kroz različite oblike socijalnog programa i te procese su uvek pratili protesti.

Trenutno je u Čačku nezaposleno 11.402 osobe. Ovaj broj, međutim, uskoro će biti uvećan za 361, jer je toliko radnika Tehničko-remontnog zavoda u Čačku proglašeno tehnološkim viškom. Čak je i pedesetak invalida rada dobilo rešenje o prestanku radnog odnosa.

Nedavno je u preduzeću "Sloboda aparati", koje posluje u okviru Kompanije "Sloboda", završen drugi krug socijalnog programa u kome je 187 radnika napustilo firmu, a predviđeno je da će uskoro otići još 80 zaposlenih.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image