• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS prodala 10 miliona na deviznom tržištu

Narodna banka Srbije prodala je na međubankarskom deviznom tržištu 10 miliona evra da bi, pre svega, povećala obim prometa i likvidnost tržišta. Devizne rezerve NBS su u oktobru smanjene za 346,6 miliona evra i krajem tog meseca su iznosile 9,346 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka.

Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 10 miliona evra da bi, pre svega, povećala obim prometa i likvidnost tržišta, saopštila je centralna banka.

Na osnovu prepodnevne trgovine, pri prometu od svega 5,2 miliona evra, formiran je indikativni kurs od 85.3269 dinara za evro.

Poslednje kotacije na zatvaranju tržišta odvijale su se po kursu od 84,62 dinara za evro, navedeno je u saopštenju.

Dinar je danas ponovo ojačao prema evru i to za oko 0,42 odsto ili 36 para, tako da je zvanični srednji kurs 85,1717 dinara za jedan evro.

Takođe, danas je saopšteno da su devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u oktobru smanjene za 346,6 miliona evra i krajem tog meseca su iznosile 9,346 milijardi evra.

Kako se navodi, izraženo u dolarima, devizne rezerve su bile 11,974 milijardi, i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase(M1) od 348 odsto.

Do smanjenja deviznih rezervi NBS u oktobru došlo je zbog toga što je, kako se precizira, poslovnim bankama vraćeno 473,9 miliona evra, na osnovu mera NBS za povećanja devizne likvidnosti bankarskog sektora.

Centralna banka navodi da je na smanjenje rezervi uticalo i izmirenje obaveza prema stranim kreditorima od 21,8 miliona evra.

Otkupom stranog novca od menjačnica ostvaren je priliv u devizne rezerve Narodne banke od 55 miliona evra, što predstavlja povećanje od 30,3 miliona evra u odnosu na prethodni mesec, navodi se u saopštenju.

Ukupne devizne rezerve Srbije, koje uključuju i rezerve banaka od
704,9 miliona evra, poslednjeg dana oktobra su bile 10,051 milijardi evra, odnosno 12,877 milijardi dolara.

(agencije/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image