Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemlja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedia, pozivajući se na studiju konsultantske kuće SEEDEV, napravlajenu uz podršku nemačkog GiZ-a.

U 2016. proizvedeno je 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara.

Dnevnica za papriku 2.000 dinara, ali niko neće da radi!

Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva.

Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali ne i sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i učinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se značajno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

Torta od paprika

Kako se navodi u studiji, upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

Dodaje se da bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja stranih tržišta, prvenstveno u regionu.