• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Blizu smo dogovora sa MMF-om

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić misli da je vlada blizu dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da se mora "na neki način" ograničiti rast plata i penzija u narednoj godini. MMF bi danas trebalo da ima završne konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije o načinu utvrđivanja iznosa penzija u idućoj godini.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je danas da misli da je vlada blizu dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da se mora "na neki način" ograničiti rast plata i penzija u narednoj godini.

"Pitanje je mere, važno je da se štednja ravnomerno rasporedi po svim kategorijama", rekao je Dinkić novinarima, ističući da su najveće stavke u javnoj potrošnji izdaci za plate i penzije.

Dinkić je naglasio da je postignut dogovor da deficit budžeta u narednoj godini bude 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda na nivou države, tako da se sada razgovara "kako doći do strukture rashoda koja bi podržala takav deficit".

Prema ranijim informacijama, Međunarodni monetrani fond(MMF) insistira na odustajanju od vanrednog povećanja penzija od 10 odsto, a ukoliko taj predlog bude odbijen, predstavnici fonda će insistirati na zamrzavanju zarada u javnom sektoru na svim nivoima.

MMF bi danas trebalo da ima završne konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije o načinu utvrđivanja iznosa penzija u idućoj godini, rečeno je Beti u Vladi.

Misija MMF-a, koja u Beograd stigla 28. oktobra, produžila je boravak do sutra jer sa Vladom Srbije još nije postigla saglasnost o predlogu budžeta za iduću godinu.

Sporan je način smanjenja rashoda za isplate penzija i plata budžetskih korisnika i od tog dogovora zavisi sklapanje novog aranžmana Srbije i MMF-a.

Predlog MMF-a je da Vlada Srbije odustane od vanrednog povećanja penzija za 10 odsto, jer bi po tom osnovu rashodi budžeta u narednoj godini bili uvećani za više od 50 milijardi dinara.

Ako taj predlog ne bude prihvaćen, stav MMF-a je da sve plate u javnom sektoru moraju da budu zamrznute u nominalnom iznosu već od 1. januara 2009.

U slučaju da predlog MMF-a bude prihvaćen, i penzije i zarade koje se finansiraju iz budžeta mogle bi u narednoj godini da rastu u skladu sa troškovima života.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, koji je predsednik Ujedinjene partije penzionera Srbije (PUPS), pre dva dana je u razgovorima sa delegacijom MMF-a rekao da ne pristaje da se od iduće godine obustavi isplata povišice penzija za 10 odsto.

On je koalicionim partnerima u Vladi tada poručio da je spreman da napusti Vladu ako se sa MMF-om postigne dogovor o ukidanju Uredbe o vanrednoj povišici penzija, koja je usvojena u avgustu ove godine.

Povodom najava PUPS-a da bi mogli da uskrate podršku vladi Dinkić je rekao da treba videti "šta su realni zahtevi, a šta su nerealni, ukoliko samo jedna kategorija treba da dobije nešto vanredno".

"Treba videti koja je mera vanrednog povećanja u uslovima kada moramo vanredno da sstedimo, treba naći fini balans", istakao je on, dodajući da i penzioneri i zaposleni imaju primedbe na visinu primanja.

Dinkić je napomenuo da su ključne figure u sklapanju svakog programa sa MMF-om guverner centralne banke i ministar finansija.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image